Fonds om steenuil in Zeeland te houden

Fonds om steenuil in Zeeland te houden
Fonds om steenuil in Zeeland te houden © steenuilfonds
De steenuil heeft bescherming nodig
De steenuil heeft bescherming nodig © Peter Boelee

Liefhebbers

Het nieuwe fonds is opgericht door liefhebbers van de steenuil die vrezen dat de vogel zonder bescherming van de mens helemaal uit Zeeland verdwijnt, terwijl de populatie juist weer langzaam toenam. "Met geld van donateurs en sponsors willen wij de bescherming nu voortzetten," zegt Ruth de Bruin, één van de initiatiefnemers.
Flard steenuil

Gunstig landschap

Peter Boelee zet zich al 8 jaar in voor de bescherming van de steenuil en merkt dat het helpt. "Ik heb heel veel nestkasten opgehangen op Zuid-Beveland en daarvan zijn er nu zestig bezet." Volgens Boelee is het ophangen van de nestkasten alleen niet voldoende. "Er moet ook niet te veel veranderen in het landschap. We moeten het behouden zoals het is in de Zak van Zuid-Beveland. En daar moeten mensen voor worden gemobiliseerd."

Populaire vogel

"Mijn kasten hangen op erven van boeren en buitenlui. De stichting Landschapsbeheer helpt om die erven aan te passen, zodat de steenuil er kan leven. Die mensen zijn razend enthousiast, want als je hem eenmaal hebt gezien, dan ben je verkocht," zegt Boelee met een glimlach.
Steenuiltje
Steenuiltje © Rogier Boogaard
Foto: Rogier Boogaard

Zuid-Beveland

Het Zeeuws Steenuilfonds richt zich niet alleen op de bescherming van de steenuil, maar ook op onderzoek en het vergroten van de bekendheid van het vogeltje. In eerste instantie zal het ingezamelde geld worden ingezet voor de steenuilpopulatie op Zuid-Beveland en Walcheren, maar later zullen ook beschermingsprojecten in Zeeuws Vlaanderen ondersteund worden.