Boei voor afluisteren bruinvis klaar voor gebruik

© Stichting Rugvin (foto: stichting rugvin

Apparatuur

VLISSINGEN/ZIERIKZEE - Maandag wordt de boei opgepikt en donderdag wordt hij geplaatst. Het duurt dan nog even voordat er echt naar de bruinvissen geluisterd kan worden. De boei moet nog aangesloten worden met de apparatuur op het land. Waarschijnlijk is Studio Bruinvis over anderhalve maand gereed.

Uniek

De boei is uniek, omdat er door iedereen live geluisterd kan worden naar de bruinvissen in de Oosterschelde bij het havenhoofd in Zierikzee. In de boei zit daarvoor een microfoon die het geluid opneemt. Frank Zanderink van Stichting Bruinvis: "Er zijn wel meer boeien met apparatuur om te kunnen afluisteren, maar zover wij weten is er geen op de wereld die ook een landdeel heeft."
Afbeelding: Stichting Rugvin
Afbeelding: Stichting Rugvin © Stichting Rugvin

Ultrasoon

De bruinvis is Europa's kleinste walvisachtige. Het dier gebruikt, net als de meeste andere walvisachtigen, ultrasoon geluid om onder water te navigeren, te communiceren en om prooien te vinden. De installatie pikt dat geluid op en zet het om naar geluid dat hoorbaar is voor mensen. Bij het havenhoofd in Zierikzee laten de bruinvissen zich regelmatig zien.