​'Zeeuwse ziekte' bedreigt Campus Zeeland

​'Zeeuwse ziekte' bedreigt Campus Zeeland
​'Zeeuwse ziekte' bedreigt Campus Zeeland © OZ
© Omroep Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen

MIDDELBURG - En dat zijn precies de belangrijkste symptomen van de 'Zeeuwse ziekte', die in het verleden zo vaak de kop op stak bij ambitieuze plannen in de provincie. Het plan werd vrijdagmiddag besproken in de statencommissie Economie. Met name Zeeuws-Vlaamse Statenleden Francois Babijn (Partij voor Zeeland) en Jos van Eck (Zeeland Lokaal) vinden dat de focus van Campus Zeeland te veel op ten noorden van de Westerschelde ligt.
Gedeputeerde Harry van der Maas
Gedeputeerde Harry van der Maas © Omroep Zeeland

Eilanddenken

Onderwijsgedeputeerde Van der Maas waarschuwde voor deze vorm van eilanddenken: "Het plan is bedoeld om Zeeuwse jongeren hier te houden en aan een baan te helpen. En het is goed voor het het bedrijfsleven in heel Zeeland." Hij vindt dat de afzonderlijke gemeenten over hun eigen schaduw heen moeten springen. 
Enorme impuls
Campus Zeeland is een plan van onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en overheden om de Zeeuwse economie en de werkgelegenheid een enorme impuls te geven. Zo opent de Hogeschool Zeeland in september 2017 in Middelburg een Delta Academy. Ook zijn er vergevorderde plannen voor een technisch university college in Middeburg. Daarvoor hebben de planmakers hun oog laten vallen op het hoofdkantoor van Delta. 
Bedrijfsleven
De nieuwe hbo- en universitaire opleidingen moeten worden afgestemd op de wensen en behoeftes van het Zeeuwse bedrijfsleven. Die kunnen op die manier in de toekomst rekenen op goed opgeleid personeel. Jongeren die hier studeren maken grote kans op een baan in Zeeland en zullen daardoor veel vaker in Zeeland blijven wonen dan nu het geval is. 
84 miljoen nodig voor Campus Zeeland
84 miljoen nodig voor Campus Zeeland © OZ
84 miljoen
Om alle plannen uit te voeren is 84 miljoen euro nodig. Tot nu toe heeft de provincie er 1,5 miljoen euro voor uitgetrokken, andere partijen hebben toegezegd 5,8 miljoen euro vrij te maken voor Campus Zeeland. Voor de verdere financiering rekent de provincie op Europese subsidie en de commissie Balkenende die kijkt hoe de Zeeuwse economie een flinke duw in de rug kan krijgen.