'Pesten en eenzaamheid groot probleem'

'Pesten en eenzaamheid groot probleem'
'Pesten en eenzaamheid groot probleem' © OZ
Hoogleraar Jenny Gierveld
Hoogleraar Jenny Gierveld © Omroep Zeeland

'Triest verhaal'

KAPELLE - "Een bijzonder triest verhaal. Ieder mens, jong en oud, wil graag gewaardeerd worden door de mensen om hem of haar heen, wil 'erbij horen'. Gepest worden leidt tot precies het omgekeerde", aldus Gierveld. 
Zelfvertrouwen
Francisca had niemand om haar verhaal bij te doen. Pas na de middelbare school zocht ze professionele hulp om over haar problemen te leren praten. Gierveld: "Het ontbreken van een goede vriend(in) die voor je opkomt en verwerping door de hele groep, samen met verlies aan zelfvertrouwen zijn directe voorspellers voor eenzaamheid."
Eenzaamheid meten
Gierveld heeft zich gespecialiseerd in eenzaamheid. Ze is één van de grondleggers van eenzaamheidsonderzoek in Nederland. Begin jaren tachtig ontwikkelde ze samen met studenten een meetschaal voor eenzaamheid. Aan de hand van elf uitspraken kan daarmee worden vastgesteld hoe eenzaam iemand is. Inmiddels gebruiken onderzoekers in meer dan dertig landen dit meetinstrument. 
Gezichten eenzaamheid
Samen met Coalitie Erbij, het landelijke samenwerkingsverband tegen eenzaamheid, wil Gierveld laten zien dat eenzaamheid niet alleen bij ouderen voorkomt. "Je ziet het wel veel in Zeeland. Kinderen trekken weg naar de Randstad en dat zorgt voor eenzaamheid bij de achterblijvers, maar het heeft zoveel meer gezichten. Denk ook aan mensen met autisme of met een lichamelijke beperking."