In Middelburg even vrij van doodsbedreigingen (video)

In Middelburg even vrij van doodsbedreigingen (video)
In Middelburg even vrij van doodsbedreigingen (video)
Activiste oekraine
MIDDELBURG - Opladen
Middelburg heeft enkele jaren geleden besloten om voor drie jaar Shelter City te worden. Een plek waar mensenrechtenverdedigers die worden bedreigd, weer even kunnen opladen en in alle rust hun werk kunnen voortzetten. Naast Middelburg telt Nederland nog zeven Shelter Cities: Amsterdam, Den Haag, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Utrecht.
Mensenrechten
Shelter City is in 2012 opgericht door mensenrechtenorganisatie Justice and Peace Nederland. Middelburg werd gevraagd om Shelter City te worden door de bijzondere band die de stad heeft met mensenrechten. Zo worden elke twee jaar de Four Freedoms Awards uitgereikt aan mannen, vrouwen en organisaties die op inspirerende wijze invulling geven aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt. 
ITEM activiste oekraine
Oorlogsmisdaden
Svitlana Valko is na James Ninrew en Hena Gul de derde mensenrechtenverdediger in Middelburg. Svitlana documenteert oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de zone van het gewapende conflict in Oost-Oekraïne en de Krim.

Strafhof

De bevindingen over deze schendingen presenteert ze aan Europese beleidsmakers. Een recent resultaat van haar werk is een inzending van 300 gedocumenteerde gevallen met bewijs van oorlogsmisdaden aan het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Met de dood bedreigd
Svitlana is afgelopen maanden met de dood bedreigd. Ook loopt ze gevaar om gemarteld of gegijzeld te worden. In een interview liet Svitlana eerder weten bang te zijn om bossen en parken te bezoeken. Ze heeft een bijna onbewuste angst opgebouwd, om wegen te verlaten uit angst voor potentiële mijnen.
Werkplek
Svitlana heeft een werkplek bij University College Roosevelt en begeleidt een student. Ze vertrekt op 17 juni weer naar de Oekraïne.