Strafzaak tegen coffeeshop Checkpoint moet opnieuw

Checkpoint opnieuw

'Verspilde moeite'

De advocaat van de coffeeshopeigenaar noemt deze nieuwe behandeling in hoger beroep 'verspilde moeite'. "Wanneer je kijkt naar andere zaken tegen coffeeshopeigenaren dan worden er in de praktijk geen straffen opgelegd, dus je kunt je afvragen wat ze hiermee nu nog hopen te bereiken", aldus de raadsman. 

Grootste

Checkpoint was de grootste coffeeshop van Nederland. De eigenaar moest terechtstaan omdat Checkpoint volgens het OM meer softdrugs in voorraad had, dan werd gedoogd. Dagelijks kwamen er 2000 tot 3000 klanten. De meesten van hen kwamen uit Frankrijk en België.

Invallen

Die situatie werd lang gedoogd, tot het OM in 2007 besloot om Checkpoint aan te pakken. Er volgden invallen in 2007 en 2008, waarna de eigenaar werd aangehouden. Bij de originele rechtszaak veroordeelde de rechtbank in Middelburg de eigenaar van Checkpoint tot 16 weken cel.

Gedoogd

De eigenaar ging in hoger beroep en het hof in Den Haag oordeelde in 2012 dat het OM niet tot vervolging had mogen overgaan. De gemeente en het OM hadden de situatie jarenlang gedoogd en daarmee had het OM het recht om te vervolgen verspeeld, vond het hof.

Dezelfde conclusie

Het OM stapte naar de Hoge Raad en die was het niet eens met het vonnis van het hof in Den Haag en verwees de zaak naar het gerechtshof in Amsterdam. Maar in 2014 kwam het Amsterdamse hof tot dezelfde conclusie als eerder het hof in Den Haag.

Onvoldoende gemotiveerd

Opnieuw stapte het OM naar de Hoge Raad en opnieuw is het oordeel van de raad dat het Amsterdamse hof de uitspraak over de niet-ontvankelijkheid van het OM onvoldoende heeft gemotiveerd. Ook sluit de Hoge Raad niet uit dat de eigenaar kan worden vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie. Het gerechtshof in Den Bosch moet de zaak nu opnieuw behandelen. 
Checkpoint
Checkpoint © Omroep Zeeland