Toekomst Zeeuws-Vlaamse sportvelden onder druk

Toekomst Zeeuws-Vlaamse sportvelden onder druk
Toekomst Zeeuws-Vlaamse sportvelden onder druk © Omroep Zeeland
Toekomst-Sportaccomodaties-in-Zeeuws-Vlaan-ZNO160405LJ
TERNEUZEN - Voorzieningen
De drie gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen hebben moeite om alle voorzieningen op peil te houden en roepen op om bijvoorbeeld omniverenigingen te starten
Omnivereniging
Het probleem is helder. Er is steeds minder geld om alle sportvoorzieningen in stand te houden. De omnivereniging is een veel gehoorde oplossing voor het probleem. Verschillende sporten maken dan gebruik van dezelfde accommodatie.
Oostburg
In Oostburg moet er snel zo'n omnivereniging komen, als het aan wethouder De Bruijn ligt. "De enige manier om te overleven. Verenigingen moeten zo veel mogelijk clusteren. Over 10 jaar hebben we in de gemeente Sluis dertig procent minder basisschoolleerlingen. De vraag is dan of je alle 19 sportvelden in onze gemeente nog wel nodig hebt." Tot 1 januari 2018 betaalt de gemeente Sluis nog mee aan alle velden.
Geclusterd
In Hulst zijn veel sportvoorzieningen al geclusterd. In Kloosterzande vind je de tennisbaan, het voetbalveld en de sporthal op loopafstand van elkaar. In overtreffende mate gebeurt dit ook in Hulst zelf. "Op die manier houden we ook de sportaccommodaties in de kleinere kernen in stand", zegt wethouder Hageman. "De voetbalvereniging van de toekomst zou ook een wandel- of een fietstocht moeten organiseren." 
Atletiek en voetbal op één terrein in Hulst
Atletiek en voetbal op één terrein in Hulst © OZ
Vijf zwembaden
Ook in Terneuzen is de situatie helder. Wethouder Jack Begijn: "Wij hebben gekeken welke sportaccommodaties we hebben, en wat we eigenlijk nodig hebben. Dan kom je tot de conclusie dat we eigenlijk te veel hebben om allemaal te kunnen onderhouden. Zo hebben we vijf zwembaden, terwijl er maar behoefte is aan één in de gemeente Terneuzen. De gemeente Terneuzen praat zelfs met de Belgische gemeente Moerbeke om te kijken of zij ons financieel kunnen helpen. Hun inwoners maken veel gebruik van ons zwembad."
Bezettingsgraad
De bezettingsgraad van kantines en velden moet omhoog om het hoofd boven water te kunnen houden. "Als er minder mensen zijn, heb je minder geld om al die voorzieningen in stand te houden. En dat lukt dus niet", aldus Jack Begijn. Hij maakt in opdracht van de gemeenteraad een plan van aanpak. "Om te kijken welke voorzieningen we nog kunnen houden, en welke we misschien wel moeten afstoten."