Koningsdag tussen de buien door (video)

Koningsdag tussen de buien door (video)
Koningsdag tussen de buien door (video) © OZ/ Harald Bergmann
Koningsdag 2016 Yerseke
OOST-SOUBURG - Yerseke
De fietsoptocht in Yerseke is afgelast, maar Koningsdag werd er dit jaar ouderwets gevierd. De laatste paar jaar heeft het feest er stilgelegen, maar twee dames hebben de organisatie weer opgepakt. Om 12.00 uur startten in een tent op het Havenplein in Yerseke de Kinderspelen en de vrijmarkt. Maar eerst waren er het Wilhelmus en het Zeeuwse volkslied.

Ringrijden

In Middelburg staat, zoals de traditie voorschrijft, ringrijden op het programma op het Abdijplein.
Koningsdag 2016 Middelburg v2

Vrijmarkt

Vrijmarkten zijn al evenmin weg te denken op een koninklijke feestdag. Zierikzee heeft wat dat betreft een naam hoog te houden
Koningsdag 2016 Zierikzee

Spelen

In Breskens is het vooral te doen op het Spuiplein. Daar zijn twee grote tenten opgezet zodat activiteiten gegarandeerd droog verlopen, zoals de oud-Hollandse spelen. De organisatie in Schoondijke besloot de festiviteiten in de ochtend te verplaatsen naar de gymzaal. Sas van Gent organiseerde 's middag onder andere City Golf waarbij deelnemers van kroeg naar kroeg konden golfen. De wind was daar een extra hindernis. 
Koningsdag 2016 2

Stokvis knuppelen

In Oudelande hebben ze een heel andere traditie: stokvis knuppelen. Een gedroogd vis, meestal kabeljauw, wordt in een tonnetje vol stro gestopt. Dat tonnetje wordt opgehangen en vervolgens gooien de deelnemers er met houten naar tot het tonnetje kapot is en de stokvis eruit valt. En de winnaar? Die mag dan de stokvis meenemen.

— Mark van Leijden (@markvanL)
">

Omstandigheden

Op andere plaatsen zijn er ook tal van festiviteiten, hier en daar lichtelijk aangepast aan de omstandigheden. Het was namelijk een ongewoon koude Koningsdag. Op veel plaatsen was het zelfs kouder dan afgelopen december met de kerstdagen.
Lees ook: 
Ondanks kou, hagel en wind: vrijmarkt!
Oranjeverenigingen passen hun programma's aan

Kinderen
Veel aandacht is er voor de kinderen. In Schoondijke maakten ze een dansje in de sporthal.

Koningsdag Schoondijke
Koningsdag Schoondijke © OZ