'Demmink veroordelen is niet onze taak'

'Demmink veroordelen is niet onze taak'
'Demmink veroordelen is niet onze taak' © Omroep Zeeland
Volle Nieuwe Kerk tijdens uitreiking Four Freedoms Awards.
Volle Nieuwe Kerk tijdens uitreiking Four Freedoms Awards. © OZ

Meegedacht

MIDDELBURG - Ondanks de vermeende ophef over Demmink staat de organisatie van de Four Freedoms Awards nog steeds achter die keuze. "In de jaren '80 heeft hij meegedacht bij het opzetten van de Four Freedoms Awards. Nu we 75 jaar bestaan hebben we een aantal mensen die in die beginjaren een bijdrage hebben geleverd uitgenodigd. En hem dus ook."

Niet veroordeeld

Bovendien is Demmink nog niet veroordeeld. "Als we de anderen hadden uitgenodigd, maar Demmink niet, dan zouden wij hem al min of meer hebben veroordeeld. Dat is niet onze taak." 
Seksfeesten
De oud-justitietopman wordt in verband gebracht met seksfeesten met minderjarige jongens. Begin deze maand werd hij opgeroepen om te getuigen in de zaak Bart van Well, een voormalig jongensprostituee, die zegt als tiener in de jaren '80 seks te hebben gehad met Demmink op de achterbank van een auto.
'Verhinderd'
Vorige week kwam Demmink niet opdagen bij het getuigenverhoor. Hij liet weten de hele week verhinderd te zijn. Daarom is zijn verhoor verplaatst naar 3 juni. Maar hij had donderdag dus wél tijd voor een borrel bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg. En dat zorgde voor ophef bij de andere gasten, meldt het AD. "Ik vond het niet zo gepast dat hij daar was", zegt een anonieme bezoeker in die krant.

Verbaasd

Ook de advocaat van Van Well reageert verbaasd in het AD. Hij noemt het 'provocerend'. Alle andere getuigen in de rechtszaak - onder wie oud-Officier van Justitie Fred Teeven, een AIVD-medewerkster en een zedenrechercheur - zijn vorige week wel gehoord door de rechtbank.