'Te veel gratis uitstoot CO2 voor chemiebedrijven'

'Te veel gratis uitstoot CO2 voor chemiebedrijven'
'Te veel gratis uitstoot CO2 voor chemiebedrijven' © oz
© Omroep Zeeland

Verdeling

BRUSSEL - Het Hof oordeelde dat de Europese Commissie (via de landelijke overheden) zelfs meer rechten heeft weggegeven, dan eerst was afgesproken. Maar tegelijkertijd ook dat die verdeling niet achteraf kan worden aangepast. 
Schoner
Sinds 2003 moeten chemiebedrijven in de Europese Unie voor de uitstoot van broeikasgassen zogenoemde emissierechten inkopen. Doel van dat systeem is dat de vervuiler betaalt om te mogen uitstoten. Een aantal van die rechten krijgen de bedrijven gratis, de rest moeten ze bijkopen. Om de industrie te dwingen om schoner te produceren, wordt het totaal aantal aan emissierechten elk jaar kleiner. 

Nederland

In Nederland waren 24 bedrijven, waaronder de drie Zeeuwse bedrijven, naar de rechter gestapt. Ze vinden dat ze te weinig gratis rechten krijgen. Uiteindelijk kwamen die verschillende rechtszaken bij het EU-hof terecht.

Uitspraak

Hoewel het Hof nu stelt dat de Europese Commissie te ruimhartig is geweest met de emissierechten, hoeven de bedrijven dit niet achteraf te corrigeren. Wel moet de commissie binnen tien maanden met een nieuwe verdeling komen voor de komende jaren.