Mysterie: tandwalvis door Westerschelde

Mysterie: tandwalvis door Westerschelde
Mysterie: tandwalvis door Westerschelde © OZ
© OZ

Vondst

OOST-SOUBURG - De narwal van 3,5 meter lang werd woensdagavond laat gevonden door wandelaars bij de sluis van Wintam in de gemeente Bornem, zo'n vijftien kilometer ten zuiden van Antwerpen. Haelters: "Ik kreeg 's nachts het belletje en kon niet slapen voordat ik het zeker wist." Hij kreeg per mobiel een zwaar onderbelichte foto doorgestuurd, maar door de puntige hoorn op de neus van het beest wist hij het gelijk zeker: dit is een narwal.
Bioloog Jan Haelters
Gestorven op of voor Westerschelde
Het zoogdier was vermoedelijk al weken dood voor de vondst. De bioloog denkt dat de narwal in of voor de monding van de Westerschelde gestorven is. Het karkas is vervolgens stroomopwaarts in België beland. "Door de getijden is er ook stroming de andere kant op, maar dat is zo gering dat het nog steeds raar blijft." 

— Gemeente Bornem (@GemeenteBornem)
">
Uniek
Nog nooit werd er een narwal gezien in België. In Nederland slechts één keer in 1912. Dat was in toenmalige Zuiderzee, onder de Waddenzee. De soort komt normaal gesproken alleen in het Noordpoolgebied voor. Volwassen narwallen kunnen 4 tot 5 meter lang worden. 

Autopsie

De aangespoelde narwal weegt 290 kilo en is zonder hoorn 2,9 meter lang. Autopsie moet duidelijkheid brengen over de doodsoorzaak van de tandwalvis. Daarvoor is het karkas overgebracht naar de Universiteit van Gent. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de narwal in aanvaring is gekomen met vrachtschepen op de drukke vaarroute.