NVvP: 'Gemeente hoort medische gegevens gewoon niet te hebben'

NVvP: 'Gemeente hoort medische gegevens gewoon niet te hebben'
NVvP: 'Gemeente hoort medische gegevens gewoon niet te hebben' © OZ
Prof. Robert Vermeiren van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie
Prof. Robert Vermeiren van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie © Curium LUMC
LEIDEN - Gemeente niet competent
Vermeiren vindt gemeenten niet competent om een psychiatrische behandeling te beoordelen. Dat is volgens hem een hele complexe evaluatie. "Iemand die daar niet in geschoold is, die hoort daar niet naar te vragen", aldus de hoogleraar, "De kans bestaat dat er een advies gegeven wordt, dat niet in het belang van het gezin is." 
ITEM medische dossiers FU voor internet
Wethouder wil meekijken
De drie gemeenten op Walcheren vinden dat zij een goed beeld moeten hebben van de gezinssituatie, zodat zij de juiste hulp en ondersteuning kunnen bieden. Wethouder Saskia Szarafinski: "Wat wij willen weten is of een behandeling helpt. En daarom moet je van tevoren weten wat de situatie is, zodat je tussentijds kunt kijken of de behandeling helpt."

Over de grens

Robert Vermeiren van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie vindt dat de gemeenten een grens overschrijden. Gemeenten moeten volgens hem enkel kijken of de zorginstellingen goed functioneren. "Ze moeten zich ervan vergewissen of de partijen die hulp te bieden goede zorg leveren", zegt hij, "Maar niet op casus-niveau. Zij horen die informatie gewoon niet te hebben."