Afluisterboei van Studio Bruinvis te water

Afluisterboei van Studio Bruinvis te water
Afluisterboei van Studio Bruinvis te water © OZ
© OZ

Crowdfunding

ZIERIKZEE - De installatie is Studio Bruinvis genoemd. Het is een initiatief van de stichting Rugvin. Het project kost zeventigduizend euro. Tienduizend euro daarvan is bijeengebracht door een crowdfundingsactie. De rest komt van het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, het Nationale Park Oosterschelde en de gemeente Schouwen-Duiveland.
Ultrasoon geluid
De bruinvis is Europa's kleinste walvisachtige. Het dier gebruikt, net als de meeste andere walvisachtigen, ultrasoon geluid om onder water te navigeren, te communiceren en om prooien te vinden. De installatie pikt dat geluid op en zet het om naar geluid dat hoorbaar is voor mensen.
Afbeelding: Stichting Rugvin
Afbeelding: Stichting Rugvin © Stichting Rugvin
Beste plek
Stichting Rugvin doet sinds 2009 onderzoek naar bruinvissen in de Oosterschelde. Volgens Frank Zanderink van Stichting Rugvin is het havenhoofd nu al de beste plek om vanaf land naar bruinvissen te kijken. "Er zwemmen zo'n dertig tot veertig bruinvissen rond in de Oosterschelde. Het probleem is alleen dat ze ook vaak onder water zitten en je ze dus niet kunt zien."
'Uniek'
Stichting Rugvin wil ze hoorbaar maken. "Ze maken continu lawaai, om hun weg te vinden, om hun prooien te zoeken en om met elkaar te communiceren”.