Marokkanen vinden oorlogsverleden in Kapelle (video)

Marokkanen vinden oorlogsverleden in Kapelle (video)
Marokkanen vinden oorlogsverleden in Kapelle (video) © OZ
Herdenking Franse militairen

Marokkanen

KAPELLE - Zeker acht bussen met Nederlandse Marokkanen zijn donderdag te gast op de militaire begraafplaats in Kapelle. Ze herdenken de Franse en Marokkaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland sneuvelden. Marokko was toen een kolonie van Frankrijk. Op de begraafplaats liggen twintig Marokkaanse soldaten. Met het bezoek hoopt de gemeenschap meer wederzijds begrip te kweken over WOII.
© Omroep Zeeland
Meer nadruk op Fransen
Burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle liet tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in 2013 weten 'meer nadruk op de Franse gevallenen te willen leggen tijdens de herdenking'. De Marokkanen die elk jaar in grote getale aanwezig zijn, eisten in het verleden veel aandacht op volgens hem. Daarop werden onder meer de regels verscherpt.
Lees ook:
Meer aandacht voor Franse gevallenen Kapelle (uit 2013)
Burgemeester Kapelle: meer waardering Marokkanen (uit 2011)

Vlaggen
Zo is het niet meer toegestaan om vlaggen te voeren tijdens de stille tocht van het gemeentehuis naar de begraafplaats. Ook wordt de laatste jaren geprobeerd om meer balans te krijgen door Franse culturele activiteiten te organiseren rondom de herdenking. "Ik maak geen onderscheid. Ik ga naar Kapelle om Fransen, Marokkanen, Algerijnen en Joden te herdenken. Wat mij betreft is iedereen welkom", aldus Mohamed Achahboun. 

ITEM 19 mei Mohamed Achahboun