Weerextremen funest voor aardappel en ui (video)

Weerextremen funest voor aardappel en ui (video)
Weerextremen funest voor aardappel en ui (video) © OZ
Aardappels poten
Aardappels poten © Omroep Zeeland

2050

OOST-SOUBURG - Onderzoekers hebben gekeken naar wat verwachte klimaatverandering betekent voor landbouwers in Flevoland. Dat gebied is wat gewassen en grond vergelijkbaar met Zeeland. In het onderzoek is rekening gehouden met twee scenario's waar Nederland volgens het KNMI in het jaar 2050 rekening mee moet houden.
Scenario's
In het eerste scenario is gekeken naar de gevolgen voor landbouwers als de toename van de temperatuur beperkt blijft tot 1 graad. Het is een scenario waarbij weinig verandering in neerslag en temperatuur wordt verwacht. In het tweede scenario, met een temperatuurstijging van 2 graden, wordt rekening gehouden met extreem weer: een erg droge zomer bijvoorbeeld en een erg nat najaar. Die weerextremen zorgen voor economische schade.
Verandering landbouw instart 1
Boeren
Een kwart van de Zeeuwse akkerbouwers teelt aardappelen of uien. Veertig procent van de Nederlandse uien komt uit onze provincie. "Voor uien is veel vocht schadelijk", schrijven de onderzoekers. "Een natgeregende uienoogst moet je zien te drogen. Dat kan met ultraviolet licht, dat doodt schimmels." Een dergelijk systeem aanschaffen vraagt een flinke investering van boeren.
Aardappelen
Wie aardappelen wil blijven verbouwen bij hogere temperaturen in de toekomst, kan ze volgens de onderzoekers het beste telen in bredere ruggen dan nu het geval is. Verder hebben de gewassen bij langdurige droogte water nodig. "Dat kan het het beste met een systeem van druppelirrigatie", aldus het onderzoek. "Bredere ruggen zorgen voor verkoeling. Meer ruimte tussen je aardappels, betekent wel dat er minder aardappelen op een perceel passen. Dat vraagt om een andere, slimmere manier van het indelen van de akker."
Andere gewassen
Andere gewassen telen in plaats van aardappelen of uien is een andere optie, of meer verschillende gewassen telen als boer. "Bijvoorbeeld wortelen of doperwten zijn gewassen die beter tegen de extremen kunnen dan aardappelen en uien, een combinatie van die gewassen zou winstgevend kunnen blijven", schrijven de onderzoekers.