Mijlpaal voor werkzaamheden Cadzand-Bad

De toekomstige ingang van de jachthaven van Cadzand-Bad
De toekomstige ingang van de jachthaven van Cadzand-Bad © OZ
CADZAND-BAD - Samenwerking
Cadzand-Maritiem is een samenwerking tussen drie partijen. Waterschap Scheldestromen werkt aan de kustversterking, de gemeente Sluis pakt de openbare ruimte in de kustplaats aan en Yacht@Cadzand-Bad BV zorgt voor de aanleg van een jachthaven. 
Xblocs
De nieuwe strekdammen in Cadzand-Bad, waar de jachthaven tussen komt te liggen, zijn nu op sterkte. Dat betekent dat de kust officieel veilig is om een superstorm te weerstaan die eens in de 4000 jaar kan voorkomen. De strekdammen zijn gemaakt met het innovatieve Xbloc
Nu er een mijlpaal bereikt is, kregen wij per bootje een rondleiding in de nieuwe haven:
Baggeren-Cadzand-instart-1-ZNO160430TC
Metamorfose
Cadzand-Bad ondergaat momenteel een flinke metamorfose. Naast het project Cadzand-Maritiem worden er momenteel ook zo'n tweehonderd nieuwe recreatiewoningen en appartementen gebouwd
Ponton
Vaste gast in de nieuwe jachthaven van Cadzand-Bad de afgelopen anderhalf jaar was het ponton Scheldeoord. Het Ponton werd onder andere gebruikt om de bodem te scannen op explosieven en om te baggeren. We mochten een kijkje nemen aan boord:
Baggeren-Cadzand-instart-2-ZNO160430JP
Nog veel werk
Ook al is het baggeren nu afgerond en zijn de strekdammen op sterkte, het werk is nog niet klaar. Zo worden de strekdammen de komende tijd afgewerkt, ze krijgen een asfaltlaag en bankjes. De jachthaven zal worden ingericht met steigers en er komt een clubgebouw. In dat gebouw begint Sergio Herman een nieuw restaurant. 
Strand
Er is de komende tijd ook nog veel werk aan het strand. Het zand dat is vrijgekomen bij het uitbaggeren van de jachthaven is op de stranden aan weerszijden van de strekdammen gespoten en moet nog verdeeld worden over de stranden. 
De werkzaamheden in Cadzand-Bad liepen al een aantal keer vertraging op. Onder andere vanwege de vondst van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.