'Incidenten hou je altijd, maar Renesse wordt rustiger'

Het was een relatief rustige zomer, zeggen de hulpdiensten in Zeeland. Relatief, want door de vele toeristen in Zeeland is het altijd een drukke periode. Een plaats waar de politie het ieder jaar druk heeft is Renesse. Het dorp richt zicht steeds meer op gezinnen. Het aantal jongeren dat naar het dorp trekt voor een feestvakantie neemt langzaam maar zeker af.

Ieder weekend in de zomer houdt de politie samen met Duitse collega's de veiligheid van het uitgaanscentrum van Renesse in de gaten. Zo'n dienst begint met een rondgang in de omgeving waarmee gekeken wordt wat ze van de avond kunnen verwachten. Zo wordt op het strand gekeken of daar na zonsondergang niemand meer rondhangt en wordt gesproken met uitbaters van strandpaviljoens en de jongerencamping.

Duitsland

De Zeeuwse agenten werken in Renesse samen met collega's uit de rest van het district Zeeland-West-Brabant. Ook werken ze al meer dan twintig jaar samen met hun collega's uit Duitsland. De grote groepen Duitse jongeren kunnen zo in hun eigen taal worden aangesproken en uitleg krijgen over de regels in Nederland.

Zo mag je in Duitsland met alcohol over straat lopen en drinken, maar is dat in Nederland niet toegestaan. De boete van negentig euro wordt niet meteen gegeven. De Duitse bezoekers krijgen eerst een waarschuwing en uitleg over de regels.

Nederlandse en Duitse politie in Renesse (foto: Omroep Zeeland)

Politieman Richard den Boer werkt al jaren in Renesse en ziet het dorp veranderen. "Er zijn altijd wel incidenten of kleine vechtpartijtjes, maar dat heb je altijd bij een uitgaanscentrum." Voor hem is de avond geslaagd als iedereen aan het eind gewoon naar huis gaat en hij niemand naar Torentijd heeft moeten brengen.

Omroep Zeeland liep een avond mee met met de politie in Renesse. Die avond verliep, geheel volgens verwachting, kalm. Er waren een paar incidenten en er is iemand aangehouden. De avond loopt daarmee in de pas met de hele zomer in Zeeland: relatief rustig.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
politie jongeren Renesse
Deel dit artikel:

Reageren