Discussie tussen ADRZ en cardiologen

Discussie tussen ADRZ en cardiologen
Discussie tussen ADRZ en cardiologen
Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes
Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Goes © oz

Inhuren

GOES - Voorheen had elke afdeling van het ziekenhuis, zoals cardiologie, eigen personeel in dienst. Artsen van verschillende afdelingen huurden als het ware delen van het ziekenhuis af om daar zelfstandig hun werk te doen. Omdat de zorg efficiënter moet, is een tijd geleden besloten dat artsen en directie nauwer moeten samenwerken. Daarom richtte het ziekenhuis een overkoepelende coöperatie op.

Financiële risico's

Met de coöperatie blijven de artsen wel zelfstandig, maar mogen ze meepraten met de directie over het beleid. Daarvoor leveren ze financieel een bijdrage en lopen ze dus risico's. Juist dat willen ze niet omdat zo zelfstandig mogelijk willen blijven.

Betrokken

"Je levert allebei een financiële bijdrage, zodat je samen bepaalde dingen kunt inkopen", vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis. "We hebben hiervoor gekozen zodat je je samen meer verantwoordelijk en betrokken voelt bij het ziekenhuis." 

Meerdere ziekenhuizen

Niet alleen het ADRZ is een coöperatie gestart. "Er zijn meerdere ziekenhuizen in Nederland die tegenwoordig zo werken en die tegen hetzelfde probleem aanlopen", verklaart de woordvoerder.
Cardiologen ADRZ

Erasmus MC

Stel dat het ziekenhuis en de vier cardiologen er samen niet uitkomen, dan is er nog geen nood aan de man, volgens de woordvoerder: "We hebben een goede samenwerking met het Erasmus MC in Rotterdam. Mochten we er samen niet uitkomen, dan zouden we artsen kunnen uitwisselen."

Reumatologen

Dat gebeurde eerder ook al. Vorig jaar verlieten reumatologen het ziekenhuis om een eigen reumakliniek te beginnen.

Lees meer: