Nieuwe megakassen verrijzen in Westdorpe (video)

Nieuwe megakassen verrijzen in Westdorpe (video)
Nieuwe megakassen verrijzen in Westdorpe (video) © Omroep Zeeland
Paprikateler breidt uit met 18 hectare aan kas
Paprikateler breidt uit met 18 hectare aan kas © Omroep Zeeland

Extra werknemers

WESTDORPE - De uitbreiding op de Axelse vlakte betekent voor paprikateler 4Evergreen dat er gemiddeld zestig extra werknemers nodig zijn. In het hoogseizoen kan dat wat meer zijn. De seizoenwerkers zijn vaak flexibele krachten uit Polen, maar voor de vaste banen wil Robert Grooscholte van 4Evergreen graag werknemers uit de regio. 

Nieuwbouw

In 2013 nam 4Evergreen de kassen van een failliete teler over in Westdorpe. Hij kocht er meerdere kavels bij. Toch duurde het even voordat hij voor nieuwbouw ging.
Uitbreiding kassen internet 1

Miljoenenverlies

In totaal gaan er drie ondernemers op de Axelse Vlakte uitbreiden. Dat is goed nieuws voor Jenny Crone van Warmco. Het bedrijf levert goedkope restwarmte van Yara om de kassen te verwarmen. In 2009 vestigden drie glastuinbouwers zich op de Axelse Vlakte. Maar uitbreiding liet lang op zich wachten. Vandaar dat Warmco een miljoenenverlies leed. 
Uitbreiding kassen internet 2

Meer uitbreidingen

In totaal wordt er 43 hectare bijgebouwd en dat levert gemiddeld 180 nieuwe banen op. Per seizoen kan dat iets verschillen. Niet alleen in Westdorpe worden er kassen gebouwd. Tomaten- en paprikateler Seasun in Kapelle is ook aan het uitbreiden. Zij krijgen er onder de nieuwe onderneming Kwekerij Willem-Annapolder zeven hectare bij. Dat levert zo'n dertig à veertig extra banen.
Toekomst
Het is nog niet de laatste fase van het glastuinbouwproject op de Axelse Vlakte. 4Evergreen hoopt in de komende jaren al z'n kavels vol te bouwen. Hetzelfde geldt voor de andere telers.