Opleidingskas Westdorpe zoekt nieuwe leerlingen (video)

Opleidingskas Westdorpe zoekt nieuwe leerlingen (video)
Opleidingskas Westdorpe zoekt nieuwe leerlingen (video) © Omroep Zeeland
Het opleidingscentrum glastuinbouw in Westdorpe
Het opleidingscentrum glastuinbouw in Westdorpe © Omroep Zeeland

Werkloos

WESTDORPE - De leerlingen in de kas zijn vooral werklozen die in een re-integratietraject zitten. Net als de 57-jarige Johan van Ecke uit Axel. Hij verloor zijn baan in de bouwsector en wordt nu omgeschoold tot kasmedewerker. Hij leert hoe hij groente moet oogsten, bijsnijden en inpakken. 
Uitbreiding kassen internet 3

Kennis

In drie maanden tijd leert Johan de kneepjes van het vak. Daar zit ook een theoriegedeelte aan vast. De geschiedenis van de glastuinbouw in Nederland bijvoorbeeld. Dat is volgens docent Denny Snel van Dethon belangrijk. De glastuinbouw is in Zeeuws-Vlaanderen redelijk nieuw en daarom is er nog niet veel kennis. 
Uitbreiding kassen internet 4

Geen garantie

Hoewel de leerlingen na drie maanden alles weten over glastuinbouw, is een baan in de kassen niet gegarandeerd. De omliggende telers bepalen zelf wie ze aannemen. De groentetelers werken ook met arbeiders uit Polen. Dat is vooral seizoenswerk. De kersverse opgeleiden met een goede motivatie maken wel meer kans op de vaste banen.
Gezocht
Per periode worden zes à acht personen opgeleid. Werkbedrijf Dethon in Zeeuws-Vlaanderen verzorgt de opleiding. Meer dan de helft van de leerlingen vindt na deze opleiding een baan, overigens niet alleen in de glastuinbouw.