Politiek eist opheldering over privacy-rel Porthos

Politiek eist opheldering over privacy-rel Porthos
Politiek eist opheldering over privacy-rel Porthos © OZ
© OZ

Kritische vragen

MIDDELBURG - Hebben ambtenaren wel de expertise om een goed beeld te krijgen van psychiatrische problemen? Hoe garandeert Middelburg dat de opgevraagde gegevens niet uitlekken? Worden ouders onder druk gezet om de gegevens over hun kinderen te vertellen? Dat willen D66, GroenLinks, SP, CDA, ChristenUnie, VVD, LPM en SGP weten van het Middelburgse gemeentebestuur. 

Langer bekend

Volgens de acht fracties is al langer bekend dat ouders zorgen hebben over de werkwijze bij Porthos. Eind april hebben de partijen daarover een gesprek gehad met de betreffende wethouder, Saskia Szarafinski (PvdA). Naar aanleiding van de kritiek van afgelopen week willen de partijen snel opheldering van de wethouder.

Walcheren

Porthos levert zorg aan bewoners van Walcheren. In de overige gemeenten, Veere en Vlissingen, heeft de politiek vooralsnog geen vragen gesteld over de omstreden werkwijze. 

Ouders

Afgelopen vrijdag deden ouders hun beklag over het opvragen de vertrouwelijke gegevens. De privacy van de kinderen is volgens hen in het geding. "Ik heb geen zicht op wat er met die informatie gebeurt", zei een moeder.

Psychiaters fel tegen

Zaterdag veroordeelde de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de NVvP, de werkwijze. Volgens de NVvP missen de Walcherse gemeenten de expertise om een behandeling te evalueren.