Vrije rijder: geen taxi-oorlog in Zeeland

Vrije rijder: geen taxi-oorlog in Zeeland
Vrije rijder: geen taxi-oorlog in Zeeland © OZ
Eigen taxi-rijder

Genoeg klanten

OOST-SOUBURG - Goesenaar Jawid Temury (42) is begin dit jaar zelfstandig taxichauffeur. Vijf dagen per week werkt hij, op maandag en dinsdag is hij vrij. "Ik ben tevreden en heb voldoende klanten. Gelukkig wel, " zegt Temury die vorig jaar nog samenwerkte met twee compagnons.
Minder regels
Sinds begin januari gelden er minder regels om een eigen taxibedrijf te beginnen. Zo is het 'getuigschrift van vakbekwaamheid', een soort taxichauffeursdiploma, komen te vervallen. Een rijbewijs B, een uittreksel van de Kamer van Koophandel en een 'Verklaring Omtrent het Gedrag' (VOG) volstaan om een taxivergunning te krijgen (voorwaarden KIWA). Naar schatting van verschillende Zeeuwse taxiondernemers zijn er hierdoor in Zeeland vijf zelfstandige chauffeurs bijgekomen.
Geen Zeeuwse cijfers
Navraag bij het KIWA-register in Rijswijk, dat de taxivergunningen uitgeeft, leert dat er sinds begin dit jaar in heel Nederland zo'n tweeduizend taxibedrijven zijn bijgekomen. Exacte cijfers voor Zeeland zijn niet bekend, omdat de gegevens niet per woonplaats zijn gespecificeerd. 
De taxi van Jawid Temury
De taxi van Jawid Temury © OZ
Reportage over taxioorlog

Trots

Volgens chauffeur Temury leidt de komst van nieuwkomers op de taximarkt in de Zeeuwse situatie niet tot een harde concurrentieslag, laat staan tot een 'taxi-oorlog'. Volgens hem is er juist sprake van samenwerking: "Als ik bijvoorbeeld in de problemen zit, dan kan ik ieder taxibedrijf vragen om mij te helpen. In Zeeland is echt geen concurrentie of oorlog. Wij werken samen, daar ben ik trots op."