Terneuzen wil munt slaan uit nieuwe sluis (video)

Terneuzen wil munt slaan uit nieuwe sluis (video)
Terneuzen wil munt slaan uit nieuwe sluis (video) © OZ
Kanaalsprong Terneuzen 1

Spoorverbinding

TERNEUZEN - Ook zet Terneuzen vol in op een spoorverbinding tussen de Axelse Vlakte en de haven van Gent.Als dat lukt, is Terneuzen volgens burgemeester Jan Lonink de ideale plaats voor nieuwe bedrijven om zich daar te vestigen. Want met de komst van een spoorverbinding en een binnenvaartterminal zou de infrastructuur in de Kanaalzone helemaal up to date worden.

Zelzate

Het werk aan de nieuwe zeesluis moet in 2021 klaar zijn, waarna grotere schepen het Kanaal van Gent naar Terneuzen kunnen opvaren. Probleem is dat die grote schepen waarschijnlijk de eerste tijd nog niet kunnen doorvaren naar de havens in Gent. Reden is een ondiepe tunnel bij Zelzate, op de grens van Nederland en Vlaanderen, die voor een 'drempel' zorgt.
Kanaalsprong
Het Nederlandse deel van het Kanaal van Gent naar Terneuzen, voor de drempel bij Zelzate, kan volgens Terneuzen wel al profiteren van de grotere schepen. In het rapport Kanaalsprong schetst de gemeente Terneuzen hoe de regio een boost kan krijgen. Samen met de provincie Zeeland en de Zeeuwse havenbeheerder Zeeland Seaports pleit Terneuzen dan ook voor een nieuw bedrijventerrein, waar goederen uit de grotere schepen in- en uitgeladen kunnen worden. 
Impressie van nieuwe sluis Terneuzen
Impressie van nieuwe sluis Terneuzen © OZ
ITEM kanaalsprong terneuzen
Jaren zestig
Toen in de jaren zestig de huidige zeesluis werd gebouwd, profiteerde Terneuzen daar ook flink van. Dat was de tijd dat bedrijven als Dow, Yara en Cargill zich in de Kanaalzone vestigden. Het zorgde voor een stevige economische groei in de regio. En ook nu wil Terneuzen meeprofiteren van de nieuwe zeesluis.
Financiering
De nieuwe sluis komt er op verzoek van de havens van Gent, die grotere schepen willen ontvangen. De kosten voor de nieuwe sluis, geschat op 900 miljoen euro, worden dan ook grotendeels betaald door de Vlamingen; de Vlaamse regering en het havenschap Gent dragen 700 miljoen euro bij. De Vlaamse minister van Openbare Werken Ben Weyts maakte in januari bekend dat de Vlamingen nu ieder jaar 120 miljoen euro opzij zetten om hun deel van de kosten op te kunnen hoesten.
Kanaalsprong Terneuzen 2
Binnenvaartterminal
Lonink vindt ook dat Gent al volop moet kunnen meeprofiteren van de grotere schepen, ondanks de drempel bij Zelzate. De Vlamingen zijn tenslotte de hoofdfinanciers van het project. Een nieuwe terminal voor binnenvaartschepen op het Nederlandse deel van het Kanaal van Gent naar Terneuzen moet ervoor zorgen dat de extra stroom goederen van de grotere schepen toch in Gent terecht komt.
Seine-Schelde
De nieuwe sluis is niet alleen van grote economische betekenis voor de Kanaalzone. Het is uiteindelijk de bedoeling dat er een goede doorgang komt vanaf de Westerschelde helemaal tot aan Noord-Frankrijk; de zogenoemde Seine-Scheldeverbinding. Dat betekent dat vanaf Terneuzen een enorm economisch achterland kan worden bereikt.
Locatie van nieuwe sluis Terneuzen
Locatie van nieuwe sluis Terneuzen © OZ