Kunststof al door heel de provincie gebruikt in bruggen (video)

Kunststof al door heel de provincie gebruikt in bruggen (video)
Kunststof al door heel de provincie gebruikt in bruggen (video) © FiberCore Europe
Kunststof bruggen in Zeeland
Kunststof bruggen in Zeeland © Omroep Zeeland
OOST-SOUBURG - Composiet
Deze vorm van kunststof wordt ook wel een composiet genoemd. Het is een samengestelde en versterkte kunststof die door gemeenten als interessante vervanger van traditionele materialen als hout, staal en beton wordt gezien. Volgens gemeentewoordvoerders is het materiaal onderhoudsvrij en interessant vanwege de lange levensduur. Een brug zou bijvoorbeeld honderd jaar mee kunnen gaan, tegen minimale onderhoudskosten. 
Kering innovatie instart 2
Draaibrug
In totaal zijn er 52 bruggen van kunststof in Zeeland die door gemeenten worden beheerd. De Provincie Zeeland beheert ook waterwerken, maar heeft vooralsnog alleen vezelversterkte kunststof gebruikt bij de renovatie van de draaibrug tussen Oost- en West-Souburg. 
Kunststof in de Oosterscheldekering
Kunststof in de Oosterscheldekering © Omroep Zeeland
Oosterscheldekering
Ook in de Oosterscheldekering zit composiet verwerkt. Alle plekken waar voorheen stalen looproosters lagen, zijn nu voorzien van kunststof exemplaren. Zo lopen bijvoorbeeld jaarlijks duizenden toeristen via composiet treden de kering op en af bij de publiekspijler. "Het materiaal is veilig genoeg om mensen te kunnen dragen", legt Eric van der Weegen van Rijkswaterstaat uit.