Zeeuws amateurvoetbal glijdt steeds verder af (video)

Zeeuws amateurvoetbal glijdt steeds verder af (video)
Zeeuws amateurvoetbal glijdt steeds verder af (video) © Sjaak van der Salm
Nieuwe voetbalpiramide
Nieuwe voetbalpiramide © Omroep Zeeland

Piramide

OOST-SOUBURG - Niet in de Eredivisie, niet in de Jupiler League, niet in de Landelijke Divisie en zelfs niet in een van de twee Topklassen. Pas in de Hoofdklasse (vanaf volgend seizoen het vijfde niveau van Nederland) is er een Zeeuws team te vinden met Hoek.  Misschien dat VC Vlissingen daar nog bij komt als de club zich weet te handhaven via de nacompetitie.

Doelstellingen

Voorafgaand aan dit seizoen hadden de clubs een doelstelling (zie video hieronder). Vier van de zes hoogstspelende clubs uit Zeeland hebben hun ambities niet hebben kunnen waarmaken. Alleen Bruse Boys en Zeelandia Middelburg kunnen hun doelstelling (handhaven in eerste klasse) nog halen als zij de nacompetitie overleven.  
Staat Zeeuwse Voetbal 1

Gérard de Nooijer

Volgens Gérard de Nooijer zijn er dit jaar te veel trainerswisselingen geweest bij de hoogstspelende clubs, alleen Zeelandia Middelburg maakte het seizoen af met dezelfde trainer die aan het begin van het seizoen voor de groep stond. "We hebben wel eens geopperd om één Zeeuws elftal te maken met de beste spelers, maar als de besturen van de clubs daar niet achter staan, zullen we nooit meer een goed niveau halen." 

Stefan Nijpjes

Stefan Nijpjes, sportverslaggever bij Omroep Zeeland, sluit zich daarbij aan. "Voor een ideale Zeeuwse topamateurclub zou je eigenlijk het geld van Hoek moet hebben, de jeugd van Kloetinge, de goede accommodatie van Zeelandia Middelburg en de trainersstaf van de JVOZ die ze de afgelopen jaren hadden."

Marcel Lourens

Maar dan zijn er volgens Marcel Lourens, die trainer van FC Dauwendaele is, nog meer kleinere problemen die het lastig maken voor Zeeland om echt op een hoog niveau te spelen. "Geen geld, gebrek aan een profclub, de ligging van Zeeland, jongens die de provincie uitgaan om te studeren en veel clubs die hard bezig om het eigen hoofd boven water te houden."
Barry van der Hooft
Volgens PZC-journalist Barry van der Hooft ontbreekt er veel voetbalkennis in de besturen van de Zeeuwse verenigingen. "Er zijn te weinig oud-voetballers die zich bezig houden met het beleid bij een club. Bij veel clubs zitten er nu mensen die het vooral fijn vinden om te zeggen dat ze bij een bestuur zitten. Maar iedere bestuurder moet elke dag opstaan met de gedachte: 'Wat gaan we vandaag doen voor de club?'"
Staat Zeeuws Voetbal 2
Foto: Sjaak van der Salm