Zomerse Hemelvaart, maar niet voor 150 strandhuiseigenaren (video)

Zomerse Hemelvaart, maar niet voor 150 strandhuiseigenaren (video)
Zomerse Hemelvaart, maar niet voor 150 strandhuiseigenaren (video) OZ © Desiree Hoondert
Geen strandhuisjes bij Westduin
Geen strandhuisjes bij Westduin © Omroep Zeeland
VLISSINGEN - Zandsuppletie
Door een defect aan een baggerschip heeft de zogenoemde zandsuppletie vertraging opgelopen. Eerder meldde Rijkswaterstaat al dat daardoor het ophogen van het strand langer gaat duren. Dat heeft nu dus gevolgen voor bezitters van strandslaaphuisjes.
Strandhuisjesvertraging
Huisjes
Na de winterstalling worden de meeste huisjes doorgaans in de eerste maanden van de lente op het strand geplaatst. Vanwege de late werkzaamheden tussen Vlissingen en Dishoek konden 150 van de in totaal 400 strandslaaphuisjes langs de Walcherse kust niet het strand op. 
Tegenvaller
Net nu de eerste zomerzon zich aandient tijdens dit extra lange Hemelvaartweekend, kan een derde van de huisjes niet gebruikt worden. Voor eigenaren die in het voorjaar hun huisje verhuren een tegenvaller.

Toptijd

"De mei-vakantie is vaak een toptijd", vertelt Arendo Schipper van strandvereniging Westduin. Naar schatting gaat het om de helft van de eigenaren die om de kosten te dekken af ent toe het huisje verhuurt.
Risico
Toch erkennen betrokken strandverenigingen dat het een risico is dat bij het hebben van een slaapstrandhuisjes hoort. "Maar ja, het blijft natuurlijk wel vervelend dat juist nu de zomerzon doorbreekt, we niet van ons huisje en het strand kunnen genieten", zegt Kees Krijger die in het bestuur van de vereniging van Dishoek zit.
Extra schip
Om het ophogen van het strand te versnellen zet Rijkswaterstaat een tweede baggerschip in. Hierdoor is de hoop dat de overlast voor badgasten beperkt blijft. Want doordat 150 strandhuisjes niet geplaatst zijn, houden die veel parkeerplekken aan de Walcherse kust bezet die in de winter als stalling dienen.
Juni
Als alles volgens planning verloopt duurt het ophogen van het strand ruim twee weken. Voordat de slaapstrandhuisjes daarna allemaal weer op het strand staan is het volgens het bedrijf dat de huisjes verplaatst inmiddels juni.
ITEM Strandhuisjes vertraging