Emergis luidt noodklok over patiëntenstop Zilveren Kruis en CZ

Emergis luidt noodklok over patiëntenstop Zilveren Kruis en CZ
Emergis luidt noodklok over patiëntenstop Zilveren Kruis en CZ © Omroep Zeeland
Emergis, centrum voor geestelijke gezondheidszorg (archief)
Emergis, centrum voor geestelijke gezondheidszorg (archief) © Omroep Zeeland
De twee verzekeraars hebben te weinig zorg ingekocht bij Emergis en de zorginstelling kan geen nieuwe klanten aannemen zolang de verzekeraars van deze patienten niet met extra geld over de brug komen.
Emergis, in Kloetinge, is de enige aanbieder van zware ggz-zorg in onze provincie. De directeur van de instelling, Paul de Schipper, schat in dat door de stop zo'n 400 tot 500 patiënten van CZ en Zilveren Kruis straks voor een gesloten deur komen te staan.
Besprekingen tussen zorgaanbieders en verzekeraars blijven meestal binnenskamers, maar De Schipper zocht vorige week de publiciteit om Zilveren Kruis en CZ aan te sporen om iets aan het probleem te doen. Dat had niet het gewenste resultaat. De Schipper zegt nu dat hij daarna niets meer van de twee verzekeraars heeft gehoord. Alle andere zorgverzekeraars hebben wél voldoende zorg ingekocht.

'Niet uit te leggen'

Volgens De Schipper is de ontstane situatie 'niet uit te leggen'. "Een alleenstaande moeder met twee kinderen die een depressie krijgt, moet straks buiten de provincie worden opgenomen, simpelweg omdat haar verzekeraar weigert te betalen. Dat kan toch niet! Dat is onaanvaardbaar", vindt De Schipper.
Bestuurder Paul de Schipper van Emergis
Bestuurder Paul de Schipper van Emergis © Omroep Zeeland
Met zorgverzekeraars wordt een maximum hoeveelheid te geven zorg afgesproken. Dat wordt het omzetplafond genoemd. Afspraken worden gemaakt op basis van resultaten van voorgaande jaren, maar in dit geval is er volgens De Schipper een verkeerde inschatting gemaakt.

Inschattingsfout

Volgens De Schipper komt de inschattingsfout door een kleine groep patiënten die veel hulp nodig heeft. Daar hebben CZ en Zilveren Kruis geen rekening mee gehouden.
Dat terwijl er geen sprake is van een geldgebrek. Er blijft zelfs geld voor de ggz over. Minister Schippers heeft onlangs aan de Kamer laten weten dat er voor de ggz-zorg nog 288 miljoen op de plank ligt, meldt televisieprogramma EenVandaag.

Brief

Een meerderheid in de Tweede Kamer dringt inmiddels aan bij minister Edith Schippers, van Volksgezondheid, om met een oplossing te komen voor dit probleem. Schippers moet nu in een brief uiteenzetten wat zij eraan gaat doen, meldt de PZC. Aan de hand van die brief wordt bekeken of de Kamer gaat debatteren over dit onderwerp.

'Geen sprake van patiëntenstop'

CZ laat in een reactie weten dat er geen sprake is van een patiëntenstop voor hun klanten. Een woordvoerder van de verzekeraar noemt het 'kwalijk dat Emergis kwetsbare mensen onnodig ongerust maakt'. De verzekeraar zegt constant in gesprek te zijn met Emergis. Volgens de verzekeraar zijn de onderlinge verhoudingen met Emergis goed. "Daarom snap ik ook niet dat Paul de Schipper de pers opzoekt met dit verhaal", aldus een woordvoerder.

Lees ook: