'Zeeland moet ogen niet sluiten voor xtc-gebruik'

'Zeeland moet ogen niet sluiten voor xtc-gebruik'
'Zeeland moet ogen niet sluiten voor xtc-gebruik' © oz
© OZ

Dodelijke gevolgen

VLISSINGEN - "De overheid moet haar ogen niet sluiten voor het gebruik van xtc", zegt voorzitter Elene Walgenbach van Jonge Democraten. "Het slikken van ecstasy kan dodelijk gevolgen hebben, als je niet weet wat er allemaal inzit."

Flyeren

Zo is het mogelijk een overdosis te krijgen omdat van buitenaf niet te zien is hoe sterk een pil is. Door het uitdelen van flyers willen de Jonge Democraten festivalgangers op 5 mei in Vlissingen wijzen op deze gevaren.

Tienduizenden gebruikers

"We weten dat er maandelijks in Nederland 80.000 mensen xtc gebruiken." Het is volgens Walgenbach onvermijdelijk dat er ook op festivals in Zeeland wordt geslikt. De partij roept gebruikers per flyer op eerst hun drugs te testen voor gebruik. 
© OZ

Fors gestegen

Het gebruik van xtc zou fors gestegen zijn, blijkt uit de nieuwste drugsmonitor van Trimbos. Het instituut brengt het gebruik van drugs en de risico's daarvan in kaart. Specifieke cijfers voor Zeeland zijn er niet, maar landelijk is in tien jaar tijd het aantal door gebruikers aangeleverde xtc-monsters verdubbeld. De sterkte van de pillen is in die periode ook flink gestegen.
'Slechte zaak'
"Het is dus een slechte zaak dat er geen testpunt in Zeeland is", zegt Daan van der Gouwe van Trimbos. "Stel je voor dat er een riskante voorraad drugs op de markt komt in deze regio. Dan is er gelijk een probleem.

Ingrijpen

Volgens de expert is het momenteel niet mogelijk om snel en gericht in te grijpen in zo'n geval. Daarnaast heeft het testen van de drugs ook een monitorfunctie. Zo kan het instituut in kaart brengen waar er welke drugs wordt gebruikt.