​'Roep Walcherse gemeenten op het matje om Porthos'

​'Roep Walcherse gemeenten op het matje om Porthos'
​'Roep Walcherse gemeenten op het matje om Porthos' © OZ
© OZ

Onder druk gezet

OOST-SOUBURG - De twee partijen vinden het niet door de beugel kunnen dat ouders onder druk worden gezet door ambtenaren om informatie prijs te geven over behandelingen door jeugdpsychiaters. Het is tegen de wet om deze informatie op te eisen voor een gemeente en botst met het beleid van de staatssecretaris.

Tegen beleid in

Van Rijn heeft in 2015 aan de Tweede Kamer geschreven dat een psychisch probleem niet op het declaratieformulier van de gemeente hoeft te staan. D66 en de PvdA willen dat de staatssecretaris controleert of Middelburg, Vlissingen en Veere zich hier aan hebben gehouden. Zo niet, dan moeten de gevallen terug worden gedraaid.
Porthos-rel
De partijen reageren daarmee op de rel rondom het Walcherse zorgloket Porthos. Ouders worden onder meer tijdens keukentafelgesprekken gevraagd over de voortgang van een behandeling van hun kind. Een aantal van hen heeft bij Omroep Zeeland hun beklag gedaan.
Zorgplan opstellen
De betreffende ambtenaar voert de druk op. Dit omdat voor 1 juni een zorgplan opgesteld moet zijn. Daarna vergoedt de gemeente de psychiatrische hulp niet meer bij jeugdigen. De ouders vrezen dat de gemeente de vergoeding uiteindelijk stopt.
Kritiek psychiaters
Eerder zei ook de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, de NVvP, dat gemeenten de expertise missen om een dergelijke behandeling te evalueren.