Snel van Goes naar Gent? Dat duurt nog jaren! (video)

Snel van Goes naar Gent? Dat duurt nog jaren! (video)
Snel van Goes naar Gent? Dat duurt nog jaren! (video) © OZ
TERNEUZEN - 2020
Vlaanderen begint pas met de werkzaamheden aan hun weg in 2020. Wanneer de Tractaatweg tussen Terneuzen en de grens al lang en breed verdubbeld is. "Dat zou ontzettend jammer zijn", zegt gedeputeerde Harry van der Maas.
Harry van der Maas over start werkzaamheden
Tractaatweg
De Tractaatweg is de weg tussen Terneuzen en de Belgische grens. Een deel ervan is al verdubbeld bij de aanleg van de Sluiskiltunnel. De laatste werkzaamheden aan de weg beginnen volgend jaar. Dat is het laatste stuk weg dat de provincie gaat aanpakken om de doorstroming van Goes naar Gent te verbeteren. De Westerscheldetunnel, de Sloeweg en de Sluiskiltunnel zijn daar ook een onderdeel van
Twee rijstroken
Over het hele traject tot en met de grens met België zijn straks overal twee keer twee rijstroken voor het verkeer. België gaat de weg die aansluit op de Tractaatweg, de R4, ook aanpakken. Maar de werkzaamheden beginnen pas als de verdubbeling van de Tractaatweg al lang klaar is.
© OZ

Lobby

Zeeland heeft jaren gelobbyd bij de Vlaamse regering om de werkzaamheden eerder te laten beginnen, maar ze starten op z'n vroegst in 2020. "Het is een groot project waarin we verschillende knelpunten tegelijk aanpakken. Alle plannen voor de R4 zijn zelfs nog niet rond, dus daarom landen wij later dan Nederland", zegt woordvoerder Sylvie Syryn van het Agentschap Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen.
Reactie Vlaanderen op het later beginnen

Eenbaansweg

Uit gesprekken met België blijkt volgens Harry van der Maas dat het stuk weg vanaf de grens tot Zelzate een eenbaansweg blijft: "Het is jammer als je dan van een tweebaansweg komt dat je daar moet knijpen. Dan heb je overal twee rijstroken liggen, behalve op een kleine kilometer."
Reactie Harry van der Maas op weg Zelzate
Opknapbeurt
Maar volgens de woordvoerder van Vlaanderen zijn de plannen nog niet rond. België is er nog niet uit of het een eenbaansweg blijft of toch tweebaansweg wordt. De weg tussen de Nederlandse grens en Gent is er nu één met veel obstakels. Wat wel zeker is, is dat alle stoplichten verdwijnen en de rotonde die de verbinding met de snelweg E34 maakt, wordt een nieuw knooppunt met een tunnel. Wil je als verkeer rechtdoor richting Gent dan hoef je ook daar niet meer af te remmen. 
Werkzaamheden
De verdubbeling van de Tractaatweg is naar verwachting klaar voor de zomer van 2019. Vlaanderen hoopt in 2020 te kunnen beginnen aan de R4 en denkt zo'n vier jaar nodig te hebben om de R4 (Oost en West) naar Gent klaar te hebben. "Wij hebben ons huiswerk gedaan en zijn eerder klaar. Jammer dat we niet direct op elkaar aansluiten. Maar we kunnen er helaas niets aan veranderen. We hebben als land ieder onze eigen verantwoordelijkheid", zegt van der Maas.