Zeeland telt steeds meer oorlogsmonumenten

oorlogsmonument Aagtekerke
oorlogsmonument Aagtekerke © OZ
NIEUWDORP - Aagtekerke
Een voorbeeld van zo'n nieuw oorlogsmonument is het monument in Aagtekerke ter nagedachtenis aan de bemanning van een geallieerde bommenwerper, die daar in 1943 neerstortte. Dit monument is in 2014 onthuld en iedere vijf jaar vindt daar een herdenking plaats.
Oorzaak
Volgens Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum Zeeland, is het niet duidelijk wat de oorzaak is van deze toename maar hij heeft wel een vermoeden. "Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Maar hun verhalen worden wel doorgegeven aan de volgende generatie. En juist in deze tijd is het belangrijk dat we stilstaan bij onze vrijheid."
Herdenking Zeeland
Stiltebos
Binnenkort komt er nog een nieuw oorlogsmonument bij. In het Bevrijdingspark Zeeland in Nieuwdorp wordt namelijk een stiltebos gemaakt. Hier worden alle slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht. Naast een aantal bomen, die volgens Stef Traas, samen de vorm gaan hebben van een kathedraal, komt er ook een kunstwerk te staan die herinnert aan alle gevallenen. Het is de bedoeling dat het stiltebos in 2017 open gaat voor het publiek. 
Nieuw stiltebos in Nieuwdorp
Nieuw stiltebos in Nieuwdorp © OZ
Herdenken
Bij veel oorlogsmonumenten in Zeeland vindt ieder jaar een herdenking plaats. Maar dat gebeurt niet altijd op 4 mei. In Zeeland wordt ook in het najaar stilgestaan bij het feit dat Zeeland werd bevrijd door de geallieerden. Traas vindt dan ook dat er een duidelijk verschil is tussen oorlogsmonumenten en bevrijdingsmonumenten. Zo is het monument op de Sloedam bij Arnemuiden duidelijk een bevrijdingsmonument waar ieder jaar in oktober de bevrijding van Walcheren wordt herdacht.
Verzetsheld
Verzetsheld Jaap Rus uit Vlissingen is elk jaar bij die herdenking aanwezig. In de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. Rus zat nog op de HBS toen hij lid werd van de verzetsgroep van Daan Kloosterman in Goes. Rus kwam terecht in de hulp aan onderduikers en verrichtte spionagewerk. Zo observeerde hij Duitse transporten via het spoor, een radiostation ten zuiden van Goes richting ‘s Gravenpolder en munitiedepots. Hij rapporteerde aan zijn ondercommandant. De geheime zender stond bij een huisarts in Goes. Zijn berichten werden doorgezonden naar Middelburg die verbinding met Holland en Engeland had.
Herdenking Zeeland

Belangrijk

De inmiddels 92-jarige verzetsheld vindt het belangrijk dat er nog steeds wordt stilgestaan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. "Veel soldaten hebben gestreden voor onze vrijheid en dat mogen we nooit vergeten." Hij is daarom ook blij dat er steeds meer oorlogsmonumenten bij komen in Zeeland. Daarnaast vindt hij het fijn dat de jeugd steeds meer wordt betrokken bij de jaarlijkse herdenking. "De jeugd heeft de toekomst en door ze iets te leren over het verleden, ervaren ze wat het betekent om vrij te zijn." 
Herdenking scheepswerf De Schelde

Schelde

Bij het monument van de Scheldewerf in Vlissingen werd woensdagmiddag om twaalf uur al een herdenking georganiseerd. Zoals ieder jaar kwam de directie van het bedrijf en medewerkers samen om een krans te leggen en twee minuten stilte te houden. De herdenking gebeurt al sinds 1946. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd scheepswerf De Schelde zes keer gebombardeerd. Ook kwamen er medewerkers om het leven die probeerden te vluchten naar Engeland en werden betrapt.