Inbraakpreventieweken: hoe veilig is jouw huis?

Inbraakpreventieweken: hoe veilig is jouw huis?
Inbraakpreventieweken: hoe veilig is jouw huis? © OZ
Inbraak (archief)
Inbraak (archief) © OZ
ITEM Nationale inbraakpreventieweken

Zelf maatregelen nemen

OOST-SOUBURG - De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken wil mensen meer bewust maken van de maatregelen die zij zelf kunnen nemen op gebied van inbraakpreventie in en rond hun huis. "Voor weinig geld kun je middelen aanschaffen die het inbrekers lastiger maakt je huis binnen te komen. Als ze zien dat ze met een slot wat langer bezig zijn om het open te krijgen, is de kans al heel groot dat ze je huis links laten liggen", zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken.

Check je eigen huis

Op de website stichtingnipw.nl/check kun je zelf checken hoe veilig je eigen huis is. Door onder meer aan te geven welke sloten je hebt en wat voor soort kluis krijg je een beeld of je huis een makkelijke prooi is voor inbrekers.

Agressieve gevoelens

Uit eigen onderzoek van de stichting blijkt dat een groot deel van de slachtoffers van een inbraak gevoelens van agressie koesteren richting de dader. Ruim vier op de tien ondervraagden die een inbraak of inbraakpoging meemaakten, zouden de inbreker weleens een flink pak rammel willen geven (43%).

Straf te laag

Volgens de slachtoffers is de huidige strafmaat voor de inbreker veel te laag. Bijna drie op de tien vinden een jarenlange celstraf het meest gepast (28%). Een kwart vindt dat de inbreker, wanneer hij in de kraag wordt gevat, moet worden verplicht tot het betalen van een ruime schadevergoeding.