Rappers uiten frustratie over afgelast concert

Rappers uiten frustratie over afgelast concert
Rappers uiten frustratie over afgelast concert © YouTube
Still uit videoclip van Beergang
Still uit videoclip van Beergang © YouTube

Vechtpartij

TERNEUZEN - De concertavond Broeja werd afgelast omdat er volgens burgemeester Harald Bergmann van Middelburg aanwijzingen waren dat het optreden zou ontaarden in een vechtpartij. En de oorzaak zou liggen bij een van de groepen uit het voorprogramma.

Voorprogramma

De hoofdact van het muziekfeest zou rapper Boef zijn en het voorprogramma bestond naast Beergang uit DJRafya, Donson en Cyclo B. Welke act mogelijk voor problemen zou zorgen is niet bekendgemaakt.

Geluidsfragmenten

In de clip zijn geluidsfragmenten gebruikt waarin Bergmann in het radioprogramma Zeeland wordt wakker aan presentator Remco van Schellen uitlegt waarom hij het concert in de Spot heeft afgelast. Die uitleg was voor de rappers klaarblijkelijk niet bevredigend. Klik op de onderstaande link naar een eerder bericht om het hele gesprek terug te luisteren.
Frustratie
De rappers uiten in de clip hun frustratie en teleurstelling over het feit dat ze niet kunnen optreden. Dat gaat gepaard met het opsteken van middelvingers en met schietgebaren. De videoclip eindigt met een gemaskerd lid van de groep die met een sloophamer slaat naar de camera.

Misvattingen

In een begeleidend persbericht schrijft de rappersgroep dat ze op deze dag van de vrijheid hun recht van meningsvrijheid gebruiken 'om enkele misvattingen aan te kaarten'. Volgens de rappers is de afgelopen weken 'ons hard werken door beleidsmakers en wetshandhavers systematisch teniet gedaan en belachelijk gemaakt'. Ook stuit het hen tegen de borst dat ze door de burgemeester worden vergeleken met 'een terroristische groep die ontelbaar veel mensenlevens heeft genomen'.

Schietpartijen

In de clip zitten ook verwijzingen naar de langlopende vete in Terneuzen die eind 2014 ontaardde in meerdere schietpartijen in Terneuzen. Bij de eerste schietpartij werd Gideon Verhelst doodgeschoten. Kort daarna volgde een tweede schietpartij waarbij het slachtoffer blijvend invalide raakte. Die tweede schietpartij wordt soms gezien als vergelding voor de eerste.

Verdachte

In alle clips van Beergang zitten zulke verwijzingen, dus ook in deze nieuwe videoclip. Zo is er een spandoek te zien met daarop de tekst 'Free Rachid', een verwijzing naar een verdachte in een van de schietpartijen.