Drie winnende cartoons 'Teken voor Vrijheid'

Drie winnende cartoons 'Teken voor Vrijheid'
Drie winnende cartoons 'Teken voor Vrijheid' © OZ
Winnaars tekenwedstrijd
Winnaars tekenwedstrijd © OZ
VLISSINGEN - Inzendingen
Uit de 177 inzendingen heeft de jury vijftien cartoons gekozen die een plek krijgen in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg, waar vanaf 20 mei tijdens het Nederlands Cartoonfestival ook de jongerenexpositie van start gaat. Uit die vijftien cartoons zijn weer drie winnaars gekozen. En daarnaast is er nog een publieksprijs.

Winnaars

De winnaars zijn: Samantha Eerkes, Veerle Peene en Willem van der Doe. Het publiek koos voor de cartoon van Tycho Eekhout.  De overige 11 winnende cartoons zijn gemaakt door Alexandra Bul, Mirthe van der Lede, Laura Roseboom, Xander Scheers, Laura Verhoeff, Gwen Geerlings, Daan Haak, Timo Descazeaud, Bart van der Heijden, Pieter de Rijke en Lucas Jansen. 
Winnaar publieksprijs
Winnaar publieksprijs © OZ

Uitgedaagd

Met het project ‘Teken voor Vrijheid’ werden Zeeuwse jongeren uitgedaagd een eigen cartoon over de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt te maken. Cartoonist Tjeerd Royaards van de Cartoon Movement verzorgde in maart en april tekenworkshops op scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs in Zeeland. Er deden dertien Zeeuwse scholen met hun leerlingen mee aan de cartoonwedstrijd.
Cartoonist Tjeerd Royaards van de Cartoon Movement op een school in Goes
Cartoonist Tjeerd Royaards van de Cartoon Movement op een school in Goes © OZ

Tentoonstelling

Vanaf 20 mei t/m 25 juni zijn de vijftien winnende cartoons te zien in Middelburg, naast de honderd cartoons van professionele cartoonisten uit 55 landen die meedoen aan de internationale Cartoonwedstrijd en tentoonstelling in ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland aan de Kousteensedijk 7 in Middelburg. 'Teken voor Vrijheid' is een initiatief van Switch, ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland en Cultuurwerf en wordt mede mogelijk gemaakt door de Roosevelt Foundation en Four Freedoms door het jaar heen.