'De geur van snert en kroketten moet je erbij denken'

'De geur van snert en kroketten moet je erbij denken'
'De geur van snert en kroketten moet je erbij denken' © Kees Lems
expo PSD schelde v2

Nieuwe naam

VLISSINGEN - Het museum presenteerde tevens de nieuwe naam: Museum Scheldewerf. In de tentoonstelling wordt door middel van foto’s, modellen en scheepsonderdelen een beeld geschetst van de schepen van de voormalige Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland (PSD) die bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS) zijn gebouwd en onderhouden. 

Kroketten

Weerman Jos Broeke is al jaren gefascineerd door de veerdiensten in Zeeland en geeft hier vrijdagavond ook een lezing over. "De PSD-boten zijn onderdeel van het collectief geheugen van de Zeeuwen", zegt hij. "Want wie heeft er niet eens een reisje mee gemaakt." Broeke herinnert zich - zoals veel mensen - het eten aan boord. "De snert en de kroketten, die kent iedereen. Maar je moest niet de laatste boot nemen, want dan waren de kroketten lauw", lacht hij.
Oude PSD boot - archieffoto
Oude PSD boot - archieffoto © OZ
ITEM Expo PSD Schelde
Herinnering
De PSD-boten zijn voor veel Zeeuwen nog altijd een levendige herinnering. Tientallen jaren zorgden deze boten voor de verbinding tussen de Zeeuwse eilanden. In 1996 werd de beslissing genomen dat de Westerscheldetunnel zou worden aangelegd. Door deze beslissing verdwenen de PSD-boten uiteindelijk.
Afscheid
De veerboot Koningin Beatrix maakte op 15 maart 2003 de laatste afvaart onder PSD-vlag. Zeeland en omstreken is massaal uitgelopen om afscheid te nemen van ‘de boot’, een stukje Zeeuwse geschiedenis is niet meer, de PSD werd officieel opgeheven. De veerdiensten stonden jarenlang bekend om de erwtensoep (snert) en de broodjes kroket. Veel Zeeuwen bewaren goede herinneringen aan de PSD-kroket.
Verkocht
De imposante PSD-dubbeldekkers werden in 2003 en 2004 verkocht en zijn tegenwoordig in Italië te vinden. In Nederland is ook nog een aantal voormalige PSD-veerboten te vinden, waarvan slechts een klein bootje binnen de provinciegrenzen een museumstatus bezit. De werkgroep achter de website PSDnet.nl probeerde de zijlader Oosterschelde (1933) terug naar Zeeland te halen, maar de veerboot bleef in Zwolle als partyschip.
Bron: PSDnet.nl