Kapelle inmiddels 50 dagen afvalvrij (video)

Kapelle inmiddels 50 dagen afvalvrij (video)
Kapelle inmiddels 50 dagen afvalvrij (video)
Afvalvrij halverwege

Supermarkt

KAPELLE - Eén van de deelnemers is Janneke Goulooze. Ze was al erg bewust bezig met het scheiden van haar afval maar is sinds het project nog fanatieker: "Het is bijna een sport geworden. De eerste twee weken had ik nog 1500 gram afval. Inmiddels is dat 1100 gram geworden."

Verpakkingen

Goulooze is ook beter op gaan letten in de supermarkt hoe de producten verpakt zijn. "Sommige dingen laat ik nu echt liggen vanwege het verpakkingsmateriaal."
© Omroep Zeeland

Peuteren

Ria Smalheer doet ook mee aan het project. "Het gaat prima. Al is het soms lastig om afval echt goed te scheiden. Soms is het echt peuteren om al het recyclebare materiaal los te krijgen."
Laagjes
Beide dames lopen tegen hetzelfde probleem aan: te veel verschillende verpakkingen voor één product. Goulooze: "Op een kuipje roomboter vind ik buiten de deksel, eerst een laagje en dan nog een laag plastic. Dat kan toch wel wat minder?"
Initiatief
De actie is op initiatief van wethouder Evert Damen. Hij doet zelf ook mee aan de actie. Damen wil mensen ervan bewust maken hoe zij met hun eigen afval omgaan en wat ze als gezin kunnen doen om de hoeveelheid afval te verminderen. De inwoners van Kapelle scoren nu gemiddeld op het gebied van het hergebruiken van afval. Dat percentage ligt nu op 60 procent. De gemeente hoopt dat in 2020 op 75 procent te krijgen. De actie loopt tot en met 11 juli.