'Zierikzee meest voor de hand liggende locatie voor vluchtelingenopvang'

'Zierikzee meest voor de hand liggende locatie voor vluchtelingenopvang'
'Zierikzee meest voor de hand liggende locatie voor vluchtelingenopvang' © OZ
© OZ
ZIERIKZEE - Vluchtelingen welkom
Alle partijen gaven aan dat ze opvang van vluchtelingen mogelijk willen maken. Maar veel partijen zitten ermee dat er nog geen locaties zijn gekozen. "We gaan zo snel mogelijk met alle fractievoorzitters zitten om definitief de locaties te bepalen. Dat moeten we communiceren met de inwoners en onderzoeken of er draagvlak is voor onze keuze", zegt Robbert Lievense, fractievoorzitter van Leefbouw Schouwen-Duiveland.

Voorstel

Na eerder overleg met de gemeenteraad kwam vorige maand het college van burgemeester en wethouders met het voorstel om 225 vluchtelingen op te vangen op nog onbekende locaties voor de duur van twee jaar. Maar dat voorstel past niet binnen de eisen die het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) stelt voor de opvang.
ITEM Vluchtelingen Schouwen-Duiveland
Eisen COA
Dat is ook waar verschillende partijen moeite mee hebben. Het COA wil in principe alleen opvang voor minimaal 300 mensen, voor een duur van minimaal 3 jaar. Daarmee voldoet de gemeente niet aan de eisen van het COA. Partijen maken zich dan ook zorgen dat als ze instemmen met het voorstel dat het COA daarna het aantal zo maar kan aanpassen zonder overleg.
Beslissing
Wanneer er duidelijk wordt voor welke locaties de partijen kiezen, is nog niet duidelijk. Als dat rond is wordt dat zo snel mogelijk met de inwoners van Schouwen-Duiveland gecommuniceerd. Eind mei praat de gemeente in een raadsvergadering verder over de opvang van vluchtelingen.