Code rood: risico op natuurbrand zeer groot

Code rood: risico op natuurbrand zeer groot
Code rood: risico op natuurbrand zeer groot © HV Zeeland
© OZ
OOST-SOUBURG - Foto: archief

Code oranje

Sinds afgelopen vrijdag was al sprake van code oranje vanwege de vele zonneschijn. Na een weekend vol hoge temperaturen is het risico op een brand en de eventuele snelheid waarin deze zich verspreid verder gestegen. Ten opzichte van het vorige alarm verandert er effectief vrij weinig: er gold al een stookverbod in alle Zeeuwse bossen en duingebieden. 

Roken mag

Roken wordt nog steeds afgeraden, maar is niet verboden in natuurgebieden. Wel vraagt de VRZ rokers om er extra op te letten of sigaretten echt gedoofd zijn voordat ze weg worden gegooid.

Hete uitlaat en glas

Een ander aandachtspunt is het weggooien van glas. In combinatie met de felle zon kunnen lege flessen en potten ook een bosbrand veroorzaken. Dit vanwege de mogelijke vergrootglaswerking van het glas. Verder moeten automobilisten goed opletten bij parkeren in de berm. Een hete uitlaat kan ook een brand veroorzaken. Overige tips vindt u op de website van Zeelandveilig.
© OZ

Risicogebieden

Volgens de VRZ zijn er vijf zeer kwetsbare gebieden: De Kop van Schouwen, de Schotsman op Noord-Beveland, de Manteling op Walcheren, het Axelsche Bos en Waterwingebied Sint Jansteen.