Zeeland, de ideale plek voor drugssmokkelaars

Zeeland, de ideale plek voor drugssmokkelaars
Zeeland, de ideale plek voor drugssmokkelaars © OZ
Doorvoerhaven drugs 1
MIDDELBURG - Kwetsbaar
Ook in Noord-Brabant wordt er streng gecontroleerd. Drugssmokkelaars zoeken dan een uitweg en dat is Zeeland. Het is alleen wel de vraag of de drugsbestrijding goed kan worden aangepaktFijnaut heeft inzage gehad in de inspectierapporten van de politie en hij is geschrokken. Volgens hem zijn er te weinig politieagenten in Zeeland om de drugssmokkel goed aan te pakken. Vooral Zeeuws-Vlaanderen is kwetsbaar. 
Doorvoerhaven drugs (item Fijnaut)

Netwerk

Dit jaar zijn er veel drugsvondsten gedaan in Zeeland. Fijnaut zegt niet te weten of dit komt doordat er meer drugshandel plaatsvindt of dat er beter recherchewerk is verricht. Het feit dat er bij alle vangsten veel niet-Zeeuwen zijn betrokken, vindt de hoogleraar niet opmerkelijk. Drugssmokkelnetwerken zijn per definitie wijd vertakt en internationaal. 
Ideaal
Zeeland heeft veel kustlijn met veel mogelijkheden om aan te meren. Wie dat wil kan zo doorvaren naar het achterland in Brabant en Zuid-Holland. Bovendien is de provincie dun bevolkt waardoor smokkelaars ongezien hun gang kunnen gaan, zonder al te veel sociale controle. Dit maakt Zeeland ideaal als doorvoergebied voor drugs. 
Doorvoerhaven drugs 2

Te weinig politie

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft dit jaar een speciale officier van justitie aangesteld in Zeeland. Die moet zich gaan bezighouden met de georganiseerde misdaad, o.a. met drugssmokkel in de havens. Fijnaut vindt dat een goed idee, maar als er te weinig politieagenten blijven, heeft zo'n officier geen betekenis. "Dan slaat zo'n man geen deuk in een pakje boter en is het een verloren symbolische zet om Zeeland te appaiseren (tot bedaren te brengen - red.)" Ook een aantal Zeeuwse burgemeester heeft hierover al geklaagd.