VIDEO: bulldozer zakt weg in drijfzand

VIDEO: bulldozer zakt weg in drijfzand
VIDEO: bulldozer zakt weg in drijfzand © OZ
Bulldozer faalt

Muurvast

DISHOEK - De machine kwam rond 1.30 uur vast te zitten, zegt Rénald Stroo (25) van het strandpaviljoen. Hij zag de bulldozer steeds dieper in het drijfzand wegzakken. "En hoe meer gas hij gaf, hoe vaster hij kwam te zitten." Een graafmachine probeerde de bulldozer los te trekken met een ketting, maar die schoot los. Met behulp van zijn schep lukte het uiteindelijk de bulldozer los te wrikken. Daarbij ontwrichtte het voorste gedeelte van de bulldozer.  
Spuitgat
Stroo zag dat de bulldozer kort daarvoor ook al half vast kwam te zitten tijdens het aanduwen van het zand. "Maar toen kon hij zelf weer loskomen." Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat kwam de bulldozer vast te zitten in een spuitgat. Dat ontstaat door het opspuiten van zand via een pijpleiding. "De kuil was afgedekt met zand, daardoor was het niet te zien." De bestuurder kwam er overigens zonder kleerscheuren vanaf.

Ophogen
Rijkswaterstaat startte zondag met het ophogen van het strand aan de Walcherse kust. Door wind, zee en stroming kalft het aanwezige zand af. Door extra zand te storten moet de kustlijn intact blijven. De werkzaamheden duren nog enkele weken.