Verdachten drugszaak Kapelle niet geplukt

Verdachten drugszaak Kapelle niet geplukt
Verdachten drugszaak Kapelle niet geplukt © OZ
Drugszaak Kapelle
Drugszaak Kapelle © OZ
MIDDELBURG - Vrijuit
Deze beslissing heeft te maken met de strafzaak waarin het OM al eerder niet-ontvankelijk werd verklaard door de rechtbank in Middelburg. Dit betekende dat alle 29 verdachten in de grote wietkweek- en witwaszaak vrijuit mochten. Het OM heeft hiertegen hoger beroep aangetekend en dat loopt nog.
Geen veroordelingen
De tien aanwezige advocaten die de zeventien verdachten vertegenwoordigden, zijn blij met de niet-ontvankelijk verklaring. Zij vinden dat er sprake is van een 'forse overschrijding van de redelijke termijn'. De ontnemingsvordering gaat over facturen uit 2011 waarover verdachten al in 2012 werden verhoord. Bovendien is een veroordeling in principe de basis voor een ontnemingsvordering, maar geen van de verdachten is veroordeeld.
Vrouwe Justitia, de personificatie van het recht - archieffoto
Vrouwe Justitia, de personificatie van het recht - archieffoto © OZ
Witwassen
Bij een grote politieactie in november 2011 werden op zeven plaatsen in Zeeland hennep, contant geld en auto's in beslag genomen. In totaal werden 32 mensen aangehouden. Het OM sprak van een criminele organisatie die winst van handel in softdrugs zou witwassen bij hoogwerkersbedrijf HWS in Kapelle.
Dekmantel  
HWS zou een dekmantel zijn voor grootschalige kweek van en handel in hennep en het witwassen van de winst van criminele activiteiten. Begin november 2011 werden bij het bedrijf en bij panden in en rondom Goes 35 voertuigen, een grote partij softdrugs en ruim 60.000 euro aan contant geld in beslag genomen. Een 46-jarige man uit 's-Heer Arendskerke wordt door het OM gezien als leider van de criminele organisatie. In totaal is er door justitie 130.000 euro aan contant geld in beslag genomen.
Recht verspeeld
De reden dat het OM in de strafzaak niet-ontvankelijk werd verklaard komt doordat het volgens de rechtbank onduidelijk was wanneer het onderzoek naar het bedrijf Hoogwerkersservice (HWS) in Kapelle precies van start ging. Daardoor kon niet worden vastgesteld of alle onderzoeksmiddelen legitiem waren. Het OM verspeelde daarmee volgens de rechtbank het recht om de verdachten te vervolgen.