Overvol Emergis luidt de noodklok (video)

Overvol Emergis luidt de noodklok (video)
Overvol Emergis luidt de noodklok (video)
Bestuurder Paul de Schipper legt probleem uit
KLOETINGE - Wachtlijst groeit
Psychiatrische patiënten die acuut zorg nodig hebben kunnen altijd terecht, maar mensen die een geplande opname hebben staan worden vaak gebeld om de opname uit te stellen. "Op dit moment kijken we wie de zorg het hardst nodig heeft en die behandelen we dan. Hoe erg het ook is, de andere mensen moeten dus wachten. Het personeel is creatief en probeert overal plekken te creëren, maar dat is natuurlijk een ongewenste situatie", vertelt bestuurder Paul de Schipper van Emergis. 
© OZ
Sluiting PAAZ
Het tekort aan bedden komt door de sluiting van de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) in Vlissingen. Het ziekenhuis heeft het aantal bedden van 20 naar 10 terug gebracht. Die tien bedden staan ook niet meer in Vlissingen, maar op het terrein van Emergis in Kloetinge. Het behandelen van de cliënten is nog wel in handen van het ADRZ zelf.
Intensieve zorg thuis
Intensieve thuisbehandeling moest in de plaats komen van die tien minder bedden. Die behandeling is boven de Westerschelde (Walcheren, Bevelanden, Schouwen-Duiveland en Tholen) nog niet op gang gekomen. De Schipper: "D huidige situatie is ontzettend vervelend. Niet alleen voor de cliënten maar ook voor ons personeel dat het vuur uit de sloffen loopt."
'Thuisbehandeling succesvol'
In Zeeuws-Vlaanderen is de thuisbehandeling wel gelijk van start gegaan en dat werpt zijn vruchten af zegt de Schipper: "We zien daar dat het aantal opnames terug is gelopen en daarmee is de intensieve thuisbehandeling succesvol." 
© OZ
Reactie ADRZ
Het ADRZ zegt dat alles volgens afspraak is gegaan en niet op de hoogte te zijn van de acute problemen bij Emergis. Het ziekenhuis wel in gesprek met Emergis om te kijken hoe ze dit samen op kunnen lossen.
Oplossing
De lange wachtlijsten zijn niet zo maar opgelost. Daarvoor is meer geld nodig en extra personeel. De zorgverzekeraars (CZ, Achmea en VGZ) hebben Emergis inmiddels toegezegd dat het geld er komt, wanneer is nog de vraag. Dan moet er nog extra personeel gezocht worden om die intensieve thuisbehandeling aan te kunnen bieden.

'Te weinig psychiaters'

"Qua verpleging zal dat wel goed komen", verwacht De Schipper. "De grootste zorg blijft psychiaters, daar komen we moeilijk aan in Zeeland. Net voor de zomer hopen we met die intensieve thuisbehandeling te starten en dan moet de druk in september of oktober toch wel afnemen."