Kamperen is vooral 'beleven' (video)

Kamperen is vooral 'beleven' (video)
Kamperen is vooral 'beleven' (video) © OZ
kamperen trends natuur
Zin in kamperen
"Steeds meer mensen krijgen weer zin in kamperen", zegt Diana Korteweg Maris van het Kenniscentrum Kusttoerisme. "Een aantal jaren geleden raakte kamperen op zijn retour en kozen mensen vaker voor een hotel of huisje. Nu zie je dat het aantal kampeerders stabiliseert en er is zelfs een lichte toename." Volgens het Kenniscentrum zijn het vooral Duitsers en Belgen die voor die toename zorgen.
Back-to-basic kamperen in de natuur wordt populairder
Back-to-basic kamperen in de natuur wordt populairder © OZ
Geen stroom
"Kamperen is voor mij je eigen huisje neerzetten op een plek waar je wilt zijn. Het liefst zou ik wildkamperen maar dit benadert het", zegt Marcel Hillen uit Den Haag. Met zijn vrouw en vrienden kampeert hij in tenten op camping Het Veerse Gat. "We hebben niets nodig, ook geen stroom. Het buiten zijn is fijn, je gaat toch eerder buiten voor je tent zitten dan thuis in je tuin".
Natuurkampeerterreinen zien een stijgend aantal overnachtingen
Natuurkampeerterreinen zien een stijgend aantal overnachtingen © OZ

Tipi's

Daarnaast zien ondernemers meer boekingen voor tipi's, yurts, huifkarren, strandlodges of luxe tenten met een toilet; kortom de bijzondere overnachtingsplekken. "Dat is echt een nieuwe markt aan het worden", zegt Diana Korteweg Maris van het kenniscentrum. Eerder constateerde de VVV Zeeland een toename aan de behoefte aan luxe. "De gemakken van thuis willen we ook op vakantie", aldus de VVV. Campings spelen daar nu dus ook op in.
Yurts, tipi's, luxe tenten of huifkarren zijn populair om in te kamperen
Yurts, tipi's, luxe tenten of huifkarren zijn populair om in te kamperen © OZ
Zeeland
Zij waarschuwt er wel voor dat de campings nu niet massaal tipi's moeten gaan aanbieden: "Mensen kiezen voor Zeeland. Je kunt dus ook een trend kiezen die specifiek bij Zeeland past. Door bijvoorbeeld in de accommodatie een typisch Zeeuwse aankleding of beplanting te laten terugkomen", aldus Korteweg Maris.
Kamperen trends Diana