Gemeente: geen alleenrecht voor Onderstroom

Gemeente: geen alleenrecht voor Onderstroom
Gemeente: geen alleenrecht voor Onderstroom © oz
Festival Onderstroom
Festival Onderstroom © oz

Boulevard

VLISSINGEN - Het straattheaterfestival wordt dit jaar niet in de binnenstad gehouden, maar aan de boulevard aan de rand van de stad. De ondernemers in die binnenstad zijn daar niet blij mee. Daarom hebben ze het plan opgevat om zelf een soort klein mini-festival te organiseren. 

Kleine optredens

Het gaat volgens de ondernemers om kleine optredens op terras of in café zelf, naar het voorbeeld van het cafétheaterfestival in Utrecht. Maar die plannen zouden worden gedwarsboomd door de organisatie achter het festival Onderstroom, de Cultuurwerf. De fracties van de PvdA en POV in de Vlissingse raad reageerden verontwaardigd en de partijen stelden daarover vragen aan het gemeentebestuur.

Praktische bezwaren

Daarom was er woensdag een overleg met de gemeente. En daaruit blijkt dat alleen enkele praktische bezwaren in de weg staan van het idee van de ondernemers. "We hebben geen alleenrecht verstrekt aan de organisatie van het festival Onderstroom om als enige een evenement te organiseren die dag", legt wethouder Sem Stroosnijder uit.

Veiligheid

Het belangrijkste struikelblok is de veiligheid. "We gaan nu overleggen met de veiligheidsdiensten over of het wat hun bezetting betreft haalbaar is om op beide plekken, zowel op het festivalterrein als in de binnenstad, de veiligheid te kunnen handhaven. Ik verwacht daar eind deze week meer over te kunnen zeggen." Over verontwaardigde reactie van de PvdA- en POV-fracties kan hij kort zijn. "Volgens mij waren ze verkeerd geïnformeerd."

Kritiek

Ook Onno Bakker van de Cultuurwerf spreekt de kritiek van die twee partijen tegen. "Blij ben ik niet met idee van de ondernemers, want zo worden we concurrenten van elkaar, maar de gemeente bepaalt wat wel of niet mag. Wij hebben dan ook nooit geprobeerd om andere initiatieven zoals deze te blokkeren."

Subsidie

Volgens Bakker is het verhuizen naar de boulevard een logische stap. "Door de teruglopende subsidie van de gemeente moeten we het geld ergens vandaan halen. Daarom hebben we vorig jaar voor het eerst het festivalhart betaald gemaakt. Maar in het Bellamypark is dat lastig te organiseren. Op de boulevard is dat makkelijker te realiseren."

Hotel Brittannia

Bovendien zag Bakker een buitenkans in het leegstaande en deels gesloopte Hotel Brittannia. "Onderstroom is ook een avontuurlijk festival, waarbij we ook plekken willen herontdekken. Hotel Brittannia leent zich daar uitstekend voor."