Jongens banger voor homo's dan meisjes

Jongens banger voor homo's dan meisjes
Jongens banger voor homo's dan meisjes © OZ
Regenboogvlag bij het gemeentehuis van Goes
Regenboogvlag bij het gemeentehuis van Goes © OZ

Acceptatie

MIDDELBURG - Het onderzoek onder derdeklassers wordt jaarlijks gehouden, maar het is de eerste keer dat acceptatie van homoseksualiteit is onderzocht. Van de jongens accepteert iets meer dan de helft homoseksualiteit van een jongen niet. Van de meisjes is dat één op de tien. 
Lesbiennes
Over lesbiennes denken de jongeren beduidend milder. Eén op de vijf jongens en één op de zes meisjes accepteert homoseksualiteit van een vrouwelijke klasgenoot niet. Maar meisjes staan verhoudingsgewijs wel positiever tegenover homo's dan tegenover lesbiennes.

overzicht

Lokale verschillen

De acceptatie van homoseksualiteit verschilt per gemeente. In Sluis is deze acceptatie het hoogst. Daar zeggen bijna zes op de tien leerlingen gewoon bevriend te kunnen zijn met een homo. Voor lesbiennes geldt dat voor twee derde van de leerlingen. Het meest afwijzend tegenover homoseksualiteit zijn de leerlingen die wonen in Tholen, Reimerswaal, Borsele en Veere. Klik op bovenstaande kaart voor de gegevens per gemeente.
Geloof
Ook geloof speelt een rol blijkt uit het onderzoek. "Zowel voor homojongens als lesbische meisjes geldt dat zij op veel minder acceptatie kunnen rekenen naarmate het geloof meer invloed heeft op het leven van zowel jongens als meisjes." Op reformatorische scholen wordt homoseksualiteit veel minder geaccepteerd. Opleidingsniveau is een andere factor: hoe lager het opleidingsniveau hoe slechter de acceptatie van homoseksualiteit.
Landelijk
Landelijk denkt een kwart van de jongeren dat je niet open kunt zijn over je geaardheid. Zeeuwse jongeren zijn hier positiever over: twee op de tien denken dat homoseksuele jongeren er niet eerlijk over kunnen zijn. Zeeuwse homoseksuele jongeren ervaren een slechtere gezondheid, zijn vaker slachtoffer van pesten en denken vaker aan zelfdoding of hebben vaker daadwerkelijk een poging gedaan.