Zeeland wordt wakker: homoseksualiteit, opvang en klassieke muziek

Zeeland wordt wakker: homoseksualiteit, opvang en klassieke muziek
Zeeland wordt wakker: homoseksualiteit, opvang en klassieke muziek © OZ
regenboogvlag
regenboogvlag © OZ
OOST-SOUBURG - Homoseksualiteit
Zeeuwse jongens accepteren homoseksualiteit veel minder dan meisjes. Dat blijkt uit de Jeugdmonitor van ZB Planbureau, een onderzoek onder leerlingen uit de derde klas in het voortgezet onderwijs.
Gemeentehuis Schouwen-Duiveland
Gemeentehuis Schouwen-Duiveland © OZ
Opvang
Zierikzee is op Schouwen-Duiveland de meest voor de hand liggende locatie voor de opvang van vluchtelingen. Dat bleek tijdens een commissievergadering van de Schouwse gemeenteraad. Alle partijen gaven aan dat ze de opvang mogelijk willen maken. Eind mei wordt verder overlegd.
Marnix van Sint Aldegonde
Marnix van Sint Aldegonde © Rechtenvrij (Wikipedia)

Wilhelmus

Petrus Datheen die psalmen vertaalde die vrijwel alleen door Zeeuwse gereformeerden worden gebruikt, is zeer waarschijnlijk de auteur van het Wilhelmus. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse en Vlaamse deskundigen. Tot nu toe werd aangenomen dat Marnix van Sint Aldegonde, de heer van West-Souburg, de schrijver was van het volkslied. 
Scaldis Festival
Scaldis Festival © OZ

Klassiek

In Emmadorp is woensdagavond het 3e Scaldis Festival van start gegaan. Het festival probeert met laagdrempelige optredens klassieke muziek te presenteren voor een breed publiek. Er is veel aandacht voor de jeugd: schoolkinderen kunnen bijvoorbeeld terecht in de Classic Express, een vrachtwagen die kan worden uitgeschoven tot concertzaal

Weer

Het wordt vandaag weer een vrij zonnige en warme dag. De maximumtemperatuur ligt vanmiddag rond 25 graden. De wind is matig en komt uit noordoostelijke richting,