Tien gemeenten missen deadline opvang (video)

Overzicht extra vluchtelingenopvang

Vraag

MIDDELBURG - Eind vorig jaar vroeg minister Ronald Plasterk extra opvangplekken aan de gemeenten. Uiteindelijk maakten het Rijk, de provincies en de gemeenten november 2015 de afspraak om 2500 extra plaatsen te creëren om de verhoogde asielinstroom dit jaar in goede banen te leiden. Noodopvang in sporthallen van maximaal 72 uur is dan niet meer nodig. In het akkoord stond dat de plannen voor 1 februari af moesten zijn.

Deadline

Die deadline haalden de Zeeuwse gemeenten niet. Daarom stelde commissaris van de Koning Han Polman een nieuwe deadline in. Vóór 15 mei moeten de gemeenten hun plannen presenteren. Maar veel gemeenten redden ook die nieuwe deadline dus niet. Ze geven aan druk bezig te zijn met locaties en het bepalen van het aantal vluchtelingen. 
Geen opvang
Terneuzen is de enige gemeente die aangeeft nu nog geen asielzoekerscentrum te willen. Ze vangen nu 600 vluchtelingen op op vakantiepark Marina Beach in Hoek. Pas als die opvang in december sluit willen ze gaan kijken waar er een asielzoekerscentrum kan komen. 
© OZ
Draagvlak
''We hebben wel ruimte, maar geen leegstaande gebouwen. We onderzoeken nog meerdere locaties in Zierikzee en willen dan ook kijken of daar draagvlak voor is onder de inwoners", liet fractievoorzitter Robbert Lievens van Leefbaar Schouwen-Duiveland woensdagavond tijdens een commissievergadering weten. 
Bijna rond
In Middelburg, waar al een asielzoekerscentrum staat, is het college in gesprek met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) over een eventuele locatie om mogelijk 200 vluchtelingen op te vangen. De commissaris weet hiervan, maar het plan zal niet definitief zijn op 15 mei. In de gemeente Veere is contact met het COA over een aantal locaties om in totaal maximaal 200 vluchtelingen op te vangen. Het COA heeft alleen nog niet gereageerd.

Niet definitief

Goes, met tijdelijke opvang in de Zeelandhallen en een asielzoekerscentrum, zegt ook vergevorderde plannen te hebben, maar die zijn bij het verstrijken van de deadline nog niet definitief.

Definitief

De enige gemeenten die voor het verstrijken van de deadline de plannen rond hebben zijn Noord-Beveland, Reimerswaal en Vlissingen. Die laatste gemeente maakte vrijdagmiddag bekend dat de plannen voor een asielzoekerscentrum op de sportvelden bij Baskensburg definitief doorgaan.