Terneuzen: Overschot Sluiskiltunnel niet naar Sloewegdebacle

Terneuzen: Overschot Sluiskiltunnel niet naar Sloewegdebacle
Terneuzen: Overschot Sluiskiltunnel niet naar Sloewegdebacle © OZ
© OZ
TERNEUZEN - Goedkoper
De aanleg van de Sluiskiltunnel bleek na afloop minder te hebben gekost dan aanvankelijk gedacht. Gebruikers van de Westerscheldetunnel hebben met hun tol meebetaald aan de aanleg van de Sluiskiltunnel. De gemeente Terneuzen noemt het dan ook merkwaardig dat het geld dat de provincie over heeft van het aanleggen van de tunnel - ongeveer 11 miljoen euro - niet weer in de portemonnee van de gebruikers komt. Dat kan bijvoorbeeld door de tunnel eerder dan 2033 tolvrij te maken.

Eerder tolvrij
De Sluiskiltunnel is bijna volledig gefinancierd met winst uit de Westerscheldetunnel. Uit onderzoek van Omroep Zeeland bleek onlangs dat als die keuze niet gemaakt was, de Westerscheldetunnel zo'n tien jaar eerder tolvrij gekund had. Ook bleek dat er nog genoeg winst gemaakt wordt om de Westerscheldetunnel mogelijk vijf jaar eerder tolvrij te maken. 
Werkzaamheden Sloeweg
Werkzaamheden Sloeweg © OZ
Sloewegdebacle
Gedeputeerde Harry van der Maas liet na de berichtgeving van Omroep Zeeland al weten dat het inderdaad een optie is om het overschot aan tunnelopbrengsten te gebruiken om de Westerscheldetunnel eerder tolvrij te maken, maar dat er ook gekozen kan worden om dat geld te gebruiken voor andere infrastructuur, zoals de Sloeweg. Vorig jaar bleek dat de Sloeweg minstens 20 miljoen euro duurder werd dan begroot. Het Sloewegdebacle kostte indertijd gedeputeerde Kees van Beveren de kop.