Edudelta splitst, toekomst groene mbo-school in Goes is onduidelijk

Het Edudelta College in Goes
Het Edudelta College in Goes © Edudelta Scholengroep
De 190 vmbo-leerlingen in Goes gaan vanaf volgend jaar augustus naar de Pontes Scholengroep. Daarbij behouden zij het zogeheten Profiel Groen, wat hen voorbereidt op de groen-opleiding op het mbo.
Wat er met de 360 mbo-studenten van de groene school in Goes gaat gebeuren is nog onduidelijk. Daar moet voor volgend jaar augustus een oplossing voor gevonden worden.

Groen-campus

Er liggen plannen om de Goese mbo-school van Edudelta op te laten gaan in een beroepencampus. Volgens de Edudelta Onderwijsgroep zijn er gesprekken gevoerd met de gedeputeerde, de wethouder en de ZLTO om samen met andere onderwijspartners een groen-campus in Zeeland op te richten.
De plannen daarvoor moeten rond de herfstvakantie klaar zijn. Maar volgens Koos Samsom van de Edudelta Scholengroep blijft er sowieso een groene mbo-school in de een of andere vorm bestaan in Goes. Bovendien is de kans groot dat de docenten hun baan behouden, zegt hij.
ITEM Edudelta
Het opsplitsen van Edudelta-onderdelen is nodig, omdat de onderwijsgroep te klein is om zelfstandig te blijven bestaan. Het aantal leerlingen op de school loopt terug en de scholengroep krijgt ook minder geld door bezuinigingen van het ministerie van Economische Zaken op het groene onderwijs, zegt Samsom.

In geldnood

Volgens Samsom is de subsidie per leerling per jaar de afgelopen jaren gedaald met zo'n 1000 euro. Daardoor komt de scholengroep in geldnood. Volgens Samsom kampt kampt Edudelta op jaarbasis met een tekort op jaarbasis van 700.000 tot 750.000 euro.
De vestigingen van Edudelta in Middelharnis, Barendrecht en Bleiswijk, komen per 1 januari in handen van de Lentiz Onderwijsgroep in Vlaardingen. Die scholen hebben samen zo'n 1100 leerlingen. Door de fusies verdwijnen maximaal 25 van de 150 arbeidsplaatsen bij Edudelta. Hoeveel banen er in Goes verdwijnen hangt af van de ontwikkelingen rond het beroepscampus.

Nauwere samenwerking

Het nieuws over de fusie komt niet helemaal uit de lucht vallen. Het aantal leerlingen daalt al jaren en al in 2015 onderzocht de scholengroep of nauwere samenwerking met andere vmbo-scholen in Goes mogelijk was. Dat is toen niet gelukt.
De Edudelta Scholengroep benadrukt dat de splitsing niet het gevolg is van een dalende kwaliteit. De onderwijsinspectie is volgens Samsom zeer tevreden over alle vmbo-scholen van de scholengroep. En de mbo-afdeling van Edudelta werd dit jaar nog door de Keuzegids uitgeroepen tot de beste groene mbo-school van Nederland.

Lees ook: