Creatieve verkeersborden, maar je mag ze negeren (video)

Creatieve verkeersborden, maar je mag ze negeren (video)
Creatieve verkeersborden, maar je mag ze negeren (video) © OZ
'Nieuwerwets' bord dat waarschuwt voor de bastaardsatijnrups
'Nieuwerwets' bord dat waarschuwt voor de bastaardsatijnrups © OZ

Paardenbord

KLOETINGE - Dat gebeurt niet zelden op initiatief van burgers. De Kloetingse Hilde de Back (30) bijvoorbeeld trok de stoute schoenen aan. Als instructeur paardensport had ze veel last van automobilisten die te hard langs haar paard en die van haar leerlingen reden. In Vlaanderen had ze een bord gezien en zoiets wilde ze ook. De Back nam contact op met de gemeente Goes die wel iets voor het idee voelde. Het bord is inmiddels geplaatst. 
Creatieve verkeersborden 1

Geen status

Verkeersbordenproducent Jacco Harinck, directeur van J. Knieriem B.V. in Goes, is kritisch over het plaatsten van 'nieuwe borden'. De laatste jaren staan er steeds meer borden langs de openbare weg die volgens de Wegenverkeerswet strikt genomen geen verkeersborden zijn.
Oppassen
Volgens Harinck moet je daarmee oppassen: "Het plaatsten van een bord voor overstekende eendjes is leuk en sympathiek, maar zo'n bord heeft geen enkele juridische status. Je kunt er niets mee." Harinck zat namens zijn branche in een werkgroep van het CROW, het landelijke kenniscentrum voor verkeer, vervoer en infrastructuur. 
Creatieve verkeersborden 2

Weghalen

Zeeuwse gemeenten halen steeds vaker borden weg. De gemeente Borsele heeft dat vorig jaar gedaan. De gemeente Terneuzen is er mee bezig in Axel en de gemeente Goes gaat dat doen in Wolphaartsdijk. De reden is dat overdaad schaadt. Automobilisten zien vaak maar 10 tot 20% van de borden. Bovendien worden veel borden lelijk gevonden.
Juridische basis
Jacco Harinck vindt dat je ook met het rücksichtslos borden verwijderen moet oppassen, omdat je de juridische basis voor handhaving aanpast. Met andere woorden: als nergens staat dat je niet mag parkeren, dan mag het dus gewoon. 

— s.w.beth (@swbeth1)
">